LUBENICE izgledaju slično izvana, ali ne i iznutra – zato nije rijetkost da doma donesemo voće koje je bljedunjavo, bezukusno ili previše vodenasto. No postoji nekoliko jednostavnih trikova kojima se služe i iskusni prodavači da prepoznaju one najbolje.
<< Salata s lubenicom i feta sirom
Dobra lubenica ima tamnozelenu koru s jasno vidljivim prugama i žutu mrlju s donje strane – to je tzv. sunčana mrlja i što je ona tamnija i žuća, to je lubenica dulje sazrijevala na tlu. Ako je ta mrlja bijela ili blijedožuta, plod je vjerojatno prerano ubran.
Također, izbjegavajte lubenice koje su nepravilnog oblika – one mogu ukazivati na neujednačeno sazrijevanje zbog problema u rastu. Najbolje su one koje su simetrične, čvrste i bez velikih udubljenja ili pukotina.
Kad kucnete po lubenici, trebala bi proizvesti zvuk koji je dubok, šupalj i "zvučan" – to znači da je meso sočno i zrelo. Tupi ili prigušeni zvuk može upućivati na prezrelost ili to da je lubenica previše vodenasta.
Težina je također važna – lubenica bi trebala biti teža nego što izgleda jer to znači da sadrži puno soka, što je znak dobre zrelosti. Ako imate dvije lubenice slične veličine, odaberite onu koja je osjetno teža.