RESTORAN Cap Aureo, smješten u Grand Park Hotelu Rovinj i pod vodstvom chefa Jeffreyja Velle, nagrađen je svojom prvom Michelinovom zvjezdicom. Restoran Agli Amici Rovinj, također u sklopu Grand Parka, potvrdio je svoje dvije zvjezdice, ostajući tako jedini restoran u Hrvatskoj s ovim najvišim priznanjem.
>> Izašao je novi Michelinov vodič za Hrvatsku, evo koji su restorani dobili zvjezdicu
S ovom novom zvjezdicom, Rovinj postaje jedina destinacija u Hrvatskoj s tri restorana nagrađena Michelinovim zvjezdicama (Cap Aureo, Agli Amici i Monte), čime dodatno učvršćuje svoj status vrhunskog gastronomskog središta regije.
Restoran Cap Aureo otvoren je 2019. godine u sklopu luksuznog hotela Grand Park. Njegov koncept temelji se na sezonalnosti, lokalnim namirnicama i kreativnom pristupu povrću, zbog čega se sam restoran opisuje kao "mjesto koje voli povrće".
Degustacijski jelovnik sastoji se od dvadesetak sljedova koji se mijenjaju svakih nekoliko tjedana, prateći mikroklimatske promjene i dostupnost svježih namirnica. Vinska karta stavlja naglasak na hrvatske vinare, uz selekciju pjenušavih vina, vintage šampanjaca i odabranih etiketa iz regije.
"Ova zvjezdica nije samo priznanje našem timu, već i cijeloj ideji Cap Aurea - kuhinji koja odražava krajolik, godišnja doba i duboko poštovanje prema prirodi koja nas okružuje. Ponosan sam što je naš rad prepoznat na ovakvoj razini i zahvalan što imamo priliku gostima ponuditi nešto autentično, istarski nadahnuto, a istovremeno suvremeno", izjavio je Jeffrey Vella, chef Cap Aurea.
"Kuhinja chefa Jeffreyja Velle ističe se snažnim karakterom, pažljivim vrednovanjem lokalnog podneblja i korištenjem pomno odabranih namirnica unutar kruga od 50 kilometara. Njegova kulinarska filozofija prirodno spaja okuse jadranske obale s izraženim aromama unutrašnjosti. Meni, koji chef opisuje kao pravo 'putovanje', vodi gosta kroz sezonske delicije i raznolike degustacijske puteve, ostavljajući svakome slobodu da sam oblikuje svoje gastronomsko iskustvo.
Među preporučenim jelima izdvajaju se grdobina u umaku od gljiva te janjetina - iznimno mekana, doslovno se topi u ustima - poslužena s finim umakom od boba. Vinska karta je pažljivo sastavljena i dobro strukturirana: s jedne strane nalaze se tradicionalne etikete, pretežno hrvatske, a s druge strane 'vinska arhiva', izbor vrhunskih svjetskih vina iz izuzetnih berbi, namijenjen istinskim znalcima.
Usluga je elegantna, ali nenametljiva, stvarajući osjećaj ugode već pri samom dolasku. Pogled na staru gradsku jezgru zaokružuje ovo vrhunsko gastronomsko iskustvo", stoji u novom Michelinovom vodiču.
Podsjetimo, jučer je izašao novi Michelinov vodič za Hrvatsku za 2025. godinu. Rovinjski Agli Amici zadržao je dvije zvjezdice, a Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Korak (Jastrebarsko) zadržali su po jednu zvjezdicu.
Osim rovinjskog restorana Cap Aureo, koji je novi na ovom popisu, ove je godine jednu zvjezdicu osvojio i splitski restoran Krug, za koji su u Michelinovom vodiču napisali da ima "suvremenu kuhinju, s naglaskom na kvalitetu namirnica i dubokom povezanošću s lokalnim podnebljem, koje se kreativno reinterpretira".