AMERIČKA pita od višanja (“cherry pie”) jedno je od najpoznatijih tradicionalnih deserata u SAD-u - zajedno s pitom od jabuka nosi status simbola američke kuhinje. Često se poslužuje za velike blagdane poput Dana neovisnosti i Dana zahvalnosti.
Popularna je i na svečanim večerama, a svoje mjesto našla je i na jelovnicima Bijele kuće tijekom službenih događanja. Predsjednik Trump voli isticati tradicionalnu američku kuhinju, pa se tako ova pita servirala na obilježavanju svih važnih američkih blagdana u Bijeloj kući.
Pita od višanja dio je američke kulinarske tradicije još od 19. stoljeća, kada su voćne pite postale uobičajen desert u domaćinstvima diljem SAD-a. U Ameriku su ih donijeli europski doseljenici, a višnje su se brzo nametnule kao popularan sastojak zbog svoje dostupnosti i pogodnosti za kuhanje.
Tijekom 1950-ih, s razvojem prehrambene industrije i pojavom konzerviranog voća i gotovih kora, pita od višanja dodatno je dobila na popularnosti i postala uobičajen desert za blagdane i obiteljska okupljanja.
Zanimljivo je spomenuti da su domaćice nekad maslac često zamjenjivale svinjskom ili biljnom masti, a posebno je popularan postao Crisco. Ova biljna mast, poznata i kao američki shortening, koristi se još od 1910-ih, a svoj je vrhunac doživjela sredinom 20. stoljeća kada je postala nezaobilazan sastojak u pripremi prhkog tijesta za pite. Mnogima je Crisco poznat i iz američkih filmova koji prikazuju 1950-e godine, kada se koristio ne samo za pečenje kolača nego i za popularno pohanje piletine.
Za tijesto:
Za nadjev:
U multipraktiku (ili mikseru) pomiješajte brašno, šećer, sol i cimet, dodajte hladan maslac i miksajte dok ne postane mrvičasto. Postupno dolijevajte hladnu vodu dok ne dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte ga, podijelite na veći i manji dio te ohladite u hladnjaku
Višnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i gustinom, pa se vratite na tijesto.
Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u namašćen kalup. Na njega rasporedite nadjev od višanja, a zatim prekrijte razvaljanim manjim dijelom tijesta. Spojite rubove, premažite tijesto umućenim jajetom, pospite šećerom, zarežite nekoliko proreza na vrhu i ispecite.
Detaljan recept nalazi se ovdje.