Naan je indijski kruh koji ide uz sve, napravite ga kod kuće poput profesionalca

Foto: Adriana Drljo

NAAN je vrsta mekog, tankog kruha koji potječe iz Indije i vrlo je popularan u kuhinjama južne Azije, ali i na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji. 

Priprema se od pšeničnog brašna, kvasca, jogurta i vode, a tradicionalno se peče u posebnoj glinenoj peći koja se zove tandoor, na vrlo visokoj temperaturi. Upravo zbog tog načina pečenja naan ima prepoznatljivu mekanu, ali i lagano hrskavu teksturu te blago zadimljeni okus.

Naan se najčešće poslužuje uz jela s umakom, poput različitih curryja, a često se koristi i za umakanje, kao zamjena za žlicu ili vilicu, a možete ga napraviti i vi, i to na tavici. Recept za ovaj slasni, tanki kruh koji ide uz razna jela podijelila je naša čitateljica Adriana Drljo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? - ona ga je poslužila uz chili con carne.

Potrebni sastojci

Od sastojaka je za pripremu naana koristila:

  • glatko brašno
  • suncokretovo ulje
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježi kvasac
  • jogurt
  • topla voda.

Kako ga napraviti

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji pola sata na toplom. Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i od njega napravite loptice težine 100 g. Kada napravite loptice, pokrijte ih i ostavite da odstoje 20 minuta.

Loptice razvaljajte u krug veličine tave i premažite ih smjesom maslinovog i suncokretovog ulja (u omjeru pola-pola). Pecite ih u zagrijanoj tavi po par minuta s jedne i druge strane i poslužite, a cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.