U SEZONI roštilja, lepinje još uvijek drže mjesto – i to ono najpoželjnije na stolu, bez obzira na sve druge priloge. Kad se roštiljaju ćevapi, teško im je zamisliti bolju pratnju od mekane, tople lepinje koja upija sokove i zaokružuje okus.
Savršeno se slažu i uz variva, namaze, kao pratnja laganom, ljetnom ručku ili osnova za sendvič. No, klasične lepinje obično zahtijevaju dosta vremena, od pripreme tijesta s kvascem i dizanja, do ponovnog oblikovanja i pečenja u pećnici.
Upravo zato je recept za brze lepinjice iz tave idealan za trenutke kad vam se jede domaći kruh, ali nemate vremena ni volje čekati. Ove lepinjice gotove su za manje od sat vremena, ne trebaju kvasac ni pećnicu – a okus im je i dalje fantastičan.
U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, pa u sredinu ulijte hladnu vodu i maslinovo ulje. Miješajte kuhačom, a zatim rukama dok ne dobijete mekano tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i preklopite nekoliko puta dok ne postane glatko. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmori 15 minuta.
Nakon toga podijelite tijesto na četiri dijela i razvaljajte u krugove debljine nekoliko milimetara. U zagrijanoj tavi s malo maslinovog ulja pecite svaku lepinjicu 1-2 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatne mrlje. Gotove lepinjice držite zamotane u krpi kako bi ostale tople i mekane do posluživanja.
Recept sa svim detaljima nalazi se ovdje.