Jedan je hrvatski proizvod za skoro 100% skuplji nego u ostatku Europe

Foto: Shutterstock

DOK cijene maslinovog ulja u većini zemalja Europske unije stalno padaju, Hrvatska se izdvaja kao izuzetak.

Prema podacima sustava TISUP, prosječna cijena maslinovog ulja u Hrvatskoj u svibnju 2025. iznosila je 1168 eura za 100 kg, što je nevjerojatnih 93.4 % više od prosjeka EU, koji iznosi 604 eura za istu količinu, prenosi Croatia Week.

Štoviše, u većini mediteranskih zemalja bilježe se značajna sniženja: Italija (-8 %), Cipar (-26 %), Grčka (-41 %), Portugal (-43 %) i Španjolska (-55 %), a prosjek EU smanjio se za 44 %. Jedina susjedna zemlja s rastom cijena je Slovenija, s umjerenih +4 % .

Zašto cijene u Hrvatskoj i dalje rastu?

Hrvatski stručnjaci ukazuju na kombinaciju faktora koji podižu cijene:

1. Visoki proizvodni troškovi

Maslinovo ulje u Hrvatskoj većinom dolazi s malih obiteljskih gospodarstava gdje se većina poslova obavlja ručno, što je znatno skuplje od industrijske proizvodnje. Uz to, poskupljuje energija, pakiranje i gnojiva, što dodatno opterećuje proizvođače.

2. Nedostatak tržišne organizacije

Za razliku od velikih proizvođača poput Španjolske i Italije, koji koriste kooperative i centralizirane sustave nabave za smanjenje troškova, hrvatski proizvođači većinom rade samostalno, pa imaju slabiju pregovaračku poziciju i više troškova.

3. Niska domaća proizvodnja

Hrvatska proizvodi oko 4000 tona maslinovog ulja godišnje, no domaća potražnja premašuje 8000 tona, pa se uvozi znatan dio i nameće pritisak na cijene.

4. Visoka potražnja u turističkim regijama

Maslinovo ulje se često kupuje kao suvenir, a luksuzno pakiranje dodatno podiže cijenu, osobito u popularnim oblastima uz obalu.

5. Klimatske promjene

Suše i ekstremne vrućine zadnjih godina smanjuju prinose, što također podiže trošak proizvodnje.

Unatoč vrhunskoj kvaliteti, stručnjaci upozoravaju da dugotrajno visoke cijene mogu dugoročno naštetiti konkurentnosti hrvatskih proizvođača na europskom tržištu .

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.