DANAS je u City Centru West, u zagrebačkom Jankomiru, otvoren Grandma Fogg, još jedna pizzerija vlasnika bara Mr. Fogg u zagrebačkoj Martićevoj ulici, pizzerije Mrs. Fogg u Novom Zagrebu i nedavno otvorene pizzerije Grandma Fogg u Vlaškoj ulici.
O njihovim smo klasičnim pizzama u Mrs. Foggu već pisali, a kako smo najavili, Grandma Fogg je malo drugačiji koncept ovog pizza brenda. Naime, pizze su "al taglio", što na talijanskom znači "pizza na komad", tako da se u sklopu food courta u šoping-centru četvrtasti komadi "bakinih pizza" prodaju u "to go" formatu, odnosno za van, baš kao u pekarnicama.
Kako nam je suvlasnik Saša Višnjić ispričao, ime Grandma došlo je upravo zbog asocijacije na bakine kućne pizze. "Tako su bake pravile pizzu kod kuće, uvijek je bila četvrtastog oblika s malo debljim tijestom, a gore bi stavile ono što su imale, domaće sastojke. I ove pizze podsjećaju na takve pizze, na ono na što smo navikli, na djetinjstvo", rekao je.
Budući da je "retrofuturizam", tzv. steampunk, glavna tema uređenja interijera i vizualnog identiteta, i u ovom su lokalu ostali vjerni prepoznatljivim zupčanicima i sličnim industrijskim motivima, no kažu da je ovaj put sve u malo blažem stilu, prilagođenom okolini i vizualu šoping-centra. "Pretpostavka je da će nam na ovoj lokaciji dolaziti puno roditelja s djecom, pa smo pripazili na sve detalje oko pulta kako se nitko slučajno ne bi ozlijedio", komentirao je Saša.
Danas smo ih posjetili prvi, dok su još punili vitrinu i postavljali blagajnu, a vlasnici su nam odmah objasnili da će ponuda u ovom lokalu biti šira u odnosu na onaj novootvoreni u Vlaškoj. Ovdje će tako svakodnevno u vitrini biti 7-8 vrsta pizza, a maksimalno njih 11, koje će izmjenjivati ovisno o sezoni i danima. Na jelovniku ih trenutno imaju nešto više od 20, a kažu da neprestano testiraju i razvijaju nove recepte.
Kako su ovaj format pizze tek predstavili domaćoj publici i tržištu, ispričali su nam da će si dati vremena da ga testiraju i vide kolike su porcije ovakve pizze uopće ljudima zadovoljavajuće. Da napomenemo, komad ovakve pizze dug je skoro 20 centimetara i porcija je zaista zasitna, a kad smo ih isprobavali, jedan smo komad rezali na tri dijela - čak su i oni bili preveliki za degustaciju.
Iako se ovakve pizze u Italiji često prodaju po gramaži, ekipa iz Fogga odlučila se na jednostavniju opciju - rezanje velikog pravokutnika pizze na 10 jednakih komada. Zanimljivo je što svaki komad pizze iz vitrine, prije nego što ga daju kupcu, stavljaju u pećnicu odmah iza pulta te ga završavaju još dvije minute na visokoj temperaturi (ne podgrijavaju ga, nego ide u zadnju fazu pečenja), tako da je svaka pizza svježe pečena.
Osim pizza, planiraju i pizza sendviče, koji su još u fazi testiranja, a bit će slični pizzi calzone te će se rezati i termički završavati na licu mjesta, najavio je Domagoj Kralj, chef, pizzaiolo i jedan od suvlasnika.
Za dan otvorenja pripremili su ove vrste: pizza peperoni (4.90 eura), ritrovata (5.90 eura), pršut (4.90 eura), margherita (3.10 eura), špek-šunka (4.50 eura), slanina friarielli (5.40 eura), marinella (4.90 eura), capriciosa (3.70 eura), caprese (3.70 eura), puno sireva-šunka (5.50 eura) i ortolana (3.60 eura). Sve ove vrste možete isprobati i u standardnoj verziji (okrugla pizza) u pizzeriji Mrs. Fogg u Novom Zagrebu.
Ponuda pića je standardna za šoping-centar, od negaziranih i gaziranih sokova do tri vrste piva istog proizvođača, po cijenama od 2.20 do 3.90 eura.
Domagoj Kralj, koji je za Grandma Fogg sam razvijao sve recepture, proveo nas je kuhinjom i cijelim prostorom, za koji kaže da je kompletno adaptiran i uređen u točno 30 dana. Dok nas je vodio po tek namještenoj kuhinji, pričao nam je o procesima u proizvodnji i tehnologiji koju koriste.
"U našoj glavnoj proizvodnji se radi zamjes, a ta masa tijesta mora fermentirati hladnom fermentacijom barem 7 dana. Onda pečemo kore na vrlo visokoj temperaturi, nakon čega one idu u šokere, gdje im se brzo spušta temperatura, čime tijesto zadržava svu vlagu u sebi i tako održava kvalitetu. Zatim ide u pakiranje i u duboki temperaturni minus. Po potrebi distribuiramo kore na mikrolokacije, gdje se one zapravo samo završavaju, uz nadjeve koji na njih idu", opisao je Domagoj.
Danas smo isprobali četiri vrste - slaninu friarielli, u kojoj je okusom dominirala dimljena slanina uz kravlji sir i mozzarellu, a lagano hrskavu teksturu dali su joj ukiseljeni ljubičasti luk i povrće rapini, koje nalikuje raštiki. Mozzarella je posebno aromatizirana jer se marinira u maslinovom ulju i češnjaku - odlična i zasitna pizza.
Probali smo i jedan klasik - pizzu Caprese, koju odlikuju kvalitetan kravlji sir, aromatični pesto i izuzetno ukusne i slatke polusušene rajčice, za koje smo čak pitali gdje ih nabavljaju, no poručili su da je to njihova tajna.
Ritrovata, pizza s inćunima, ističe se po svojoj sočnosti i dobro usklađenim okusima umaka od rajčice, inćuna i plodova kapara, a složili smo se i da pomalo podsjeća na mediteranske pogače. Najsočnija je od svih koje smo probali.
Zadnja je bila ona sa šunkom i puno vrsta sireva, za koju su nam rekli da je većini ekipe iz Fogga omiljena, a sastoji se od šunke, na kojoj su mozzarella, kravlji meki sir telaggio, kravlji plavi sir bergader, ribani tvrdi kravlji sir i ricotta. Punog je okusa, sirevi se slažu jedan s drugim, a nisu previše intenzivni. Na kraju moramo naglasiti da nas je tijesto u svim pizzama zaista oduševilo, a podsjeća na sočnu i mirisnu pogaču. Izvana je hrskavo, a iznutra baš lagano, meko i prozračno.