Procjenjuje se da svjetskim oceanima trenutno pluta više od 170 bilijuna čestica mikroplastike, a znanstvenici upozoravaju da bi do 2050. godine težina plastike u morima mogla premašiti ukupnu težinu ribe. Te sićušne čestice pronađene su posvuda - u ribi, vodi, soli, pa čak i u našoj jetri, srcu i mozgu, što izaziva sve veću zabrinutost. No, postoje načini kako ublažiti izloženost, piše Food & Wine.
Iako se o mikroplastici mnogo govori, važno je razumjeti o čemu se točno radi i što znanost dosad zna o njezinom utjecaju na naša tijela.
Definicija je prilično jednostavna. Mikroplastika su sve plastične čestice manje od 5 milimetara, što je otprilike širina vlasi kose. Nanoplastika je još manja i mjeri manje od 1 mikrometra, što je usporedivo s veličinom molekule.
Stručnjaci vjeruju da jesu. Sasha Adkins, predavačica ekoloških zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Massachusetts Amherst, objasnila je: "Kod zagađenja zraka, što je čestica manja, to je opasnija. Nemam razloga vjerovati da bi s plastikom bilo drugačije, ali pitanje je još uvijek pod istragom.“
S time se slaže i dr. Jennifer Brandon, znanstvenica za okoliš. "Nanoplastika je definitivno zabrinjavajuća više od mikroplastike jer je manja od mikroplastike i dovoljno je mala da prođe kroz krvno-moždanu barijeru ili prođe kroz stanične stijenke“, napomenula je.
Izvori mikroplastike su brojni, od kozmetike i odjeće do razgradnje većih komada plastike poput odbačene ribolovne opreme ili ambalaže. U našu vodu i hranu dospijevaju na različite načine.
"Mikroplastika se nalazi u našoj pitkoj vodi jer je već prisutna u našoj izvorskoj vodi, bilo da se radi o jezerskoj, izvorskoj ili riječnoj vodi“, objasnila je Brandon. "Nalazi se u još višim koncentracijama u flaširanoj vodi, jer je sama boca plastična. Svakim okretanjem čepa može se proizvesti oko 500 mikroplastičnih čestica.“
U hranu ulazi putem sustava za navodnjavanje, poljoprivrednog malča ili čak zrakom preko oprašivača, zbog čega su zabilježene visoke koncentracije u medu. "Ove mikroplastične čestice su toliko male da mogu ući u korijenje naše hrane“, dodala je.
Iako još nisu proučene sve vrste hrane, stručnjaci ističu nekoliko namirnica s dokazano visokim razinama mikroplastike. To su čaj u vrećicama, sol, školjke, jabuke, mrkva i pivo.
"Čaj kuhan u plastičnim vrećicama za čaj može otpustiti do 11 milijardi mikroplastičnih čestica u vodu“, rekla je Brandon, savjetujući korištenje čaja u rinfuzi. Školjke, kao što su kamenice i dagnje, filtriraju vodu i tako nakupljaju mikroplastiku, a mi ih jedemo cijele. Studije su također pokazale da jabuke i mrkva imaju veće opterećenje mikroplastikom od drugog voća i povrća.
Dobra vijest je da se velik dio unesene mikroplastike izlučuje iz tijela. Ipak, "dovoljno ih ostaje da istraživači pronalaze zabrinjavajuće količine koje se nakupljaju u našim plućima, mozgu i zapravo svugdje gdje pogledaju“, kaže Adkins. Manje, nanočestice mogu prijeći crijevne barijere i taložiti se u tkivima. Jedna studija iz 2024. povezala je njihovu prisutnost u plakovima karotidnih arterija s većim rizikom od kardiovaskularnih događaja.
Istraživanja sugeriraju da bi mikroplastika mogla "izazvati upalu, dovesti do astme, biti povezana s povećanim rizikom od srčanog udara i moždanog udara, utjecati na neurološku funkciju i pamćenje te uzrokovati reproduktivnu štetu“, objasnila je Brandon. Također, sve je više dokaza da plastika u crijevima može oštetiti mikrobiom i povećati vjerojatnost razvoja upalne bolesti crijeva.
Iako je potrebna sustavna promjena, potrošači mogu poduzeti korake kako bi smanjili rizik. Stručnjaci savjetuju korištenje HEPA filtera za zrak u zatvorenim prostorima te smanjenje upotrebe plastike, posebice u kuhinji.
"Definitivno izbacite plastiku iz svoje kuhinje“, poručila je Adkins. Preporučuje drvene daske za rezanje, staklene posude za pohranu hrane te keramičko ili metalno posuđe. Ključno je izbjegavati podgrijavanje hrane u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici, čak i ako na njima piše da su sigurne, jer to znači da su sigurne za plastiku, a ne nužno i za vas. Također, birajte čaj u rinfuzi umjesto onog u vrećicama i izbjegavajte kavu iz plastičnih kapsula.