Ovo je najjednostavniji recept za karamel koji uvijek uspijeva. Ne kuha se dugo i nema kritične točke u kojoj šećer može zagorjeti. Rezultat je božanstvena, slatka krema s dodatkom hrskavih, tostiranih badema.
Vrijeme pripreme je 5 minuta, a vrijeme kuhanja 10 minuta, no potrebno je i 4 sata za hlađenje. Recept je jednostavan za pripremu i dovoljan za 4 porcije.
Pomiješajte sve sastojke osim badema, zakuhajte ih te ostavite da ključaju 5 minuta. Dobivenu smjesu rasporedite u 4 kalupa. Ohladite 4 sata u hladnjaku.
Prije posluživanja, desert posipajte sjeckanim tostiranim bademima i poslužite.
Pogledajte originalni recept ovdje
Najvažnije je strpljenje - šećer se mora topiti polako, na srednje jakoj vatri, bez miješanja. Umjesto toga, lagano protresite lonac kako bi se karamel ravnomjerno zagrijavao i izbjeglo kristaliziranje. Ako želite glatku, sjajnu karamelu, možete dodati malo vode na početku - otprilike jedna do dvije žlice na jednu šalicu šećera.
I još nešto zanimljivo što pamtimo s jedne slastičarske radionice - za kuhanje karamel kreme najbolje je koristiti lončić s bijelim dnom. Na taj način točno možete vidjeti boju šećera, te biti sigurni kako ne gori.
Kad šećer poprimi boju jantara, maknite s vatre i odmah umiješajte maslac ili vrhnje, ali oprezno - mješavina naglo zapjeni, pa koristite dublju posudu. I još jedan savjet: pripremite sve sastojke unaprijed jer karamel ne čeka nikoga.