Grašak je jedna od onih svestranih namirnica koje volimo vidjeti na tanjuru tijekom cijele godine. Bilo da koristite svježi, smrznuti ili konzervirani, ova popularna mahunarka može biti zvijezda brojnih jela, od tradicionalnih variva koja nas vraćaju u djetinjstvo do modernih i brzih recepata idealnih za užurbanu svakodnevicu. Ako vam je ponestalo inspiracije, donosimo pet odličnih recepata koji pokazuju koliko grašak može biti ukusan i raznolik.
Ovo je jelo koje mnoge podsjeća na djetinjstvo i bakinu kuhinju. Riječ je o klasičnom, krepkom varivu koje grije dušu, a u ovoj vegetarijanskoj verziji priprema se brzo i jednostavno. Mekane noklice savršeno se slažu s gustoćom variva i slatkoćom graška, čineći ga idealnim obrokom za cijelu obitelj. Cijeli recept je ovdje.
Za sve ljubitelje modernijih okusa, tu su prepečeni njoki s graškom i parmezanom. U ovom jelu njoki se ne kuhaju, već se prže na tavi dok ne postanu hrskavi izvana, a ostanu mekani iznutra. Kombinacija s pasiranim graškom, parmezanom, svježinom limuna i metvice stvara elegantan i iznenađujuće ukusan obrok. Recept pronađite ovdje.
Tražite li ideju za brz, a istovremeno hranjiv i uravnotežen obrok, ova tjestenina je savršen izbor. Sočni komadići lososa, slatki grašak i tjestenina sljubljuju se u laganom kremastom umaku koji je gotov dok se tjestenina kuha. Idealno jelo za radni tjedan kada nemate puno vremena za kuhanje, a recept je ovdje.
Kremasta, baršunasta i prepuna okusa, ova juha od graška savršen je uvod u glavni obrok ili lagana samostalna večera. Njena predivna zelena boja mami na prvi zalogaj, a jednostavnost pripreme čini je odličnim izborom i za početnike u kuhinji. Dodatak krumpira daje joj gustoću i čini je zasitnijom, a recept je ovdje.
Ova kremasta salata postala je pravi viralni hit, i to s dobrim razlogom. Kombinacija kuhanog graška, tvrdo kuhanih jaja, hrskave slanine i crvenog luka, povezana majonezom, stvara neodoljivu salatu koja može poslužiti kao prilog uz roštilj ili kao samostalan, osvježavajući obrok. Cijeli recept pronađite ovdje.