Ovo je pravi starinski recept za neodoljivu pitu od jabuka koja se topi u ustima i miriše na djetinjstvo. Ispunit će vašu kuću mirisom cimeta koji, uz sočne jabuke i prhko tijesto, zove na bezbrižno druženje uz šalicu čaja ili kave. Ova je pita toliko divna i svestrana da ju možete jesti samu, a možete ju poslužiti i uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Pita od jabuka, poznata i kao 'lenja pita', jedan je od onih kolača koji su duboko ukorijenjeni u gastronomskoj tradiciji Hrvatske i susjednih zemalja. Smatra se domaćim, 'narodnim' kolačem jer su njezini sastojci jednostavni i lako dostupni – brašno, maslac, jaja, šećer i, naravno, jabuke, koje su oduvijek bile jedno od najrasprostranjenijih voća na ovim prostorima.
Njezina popularnost leži upravo u toj jednostavnosti i osjećaju topline i doma koju pruža. Svaka obitelj često ima svoju verziju recepta koja se prenosi s generacije na generaciju, s malim tajnama koje ju čine posebnom. Bilo da se radi o dodatku ruma, cimeta, limunove korice ili načinu pripreme jabuka, pita od jabuka ostaje simbol obiteljskih okupljanja i slatkih uspomena.
Za prhko tijesto:
Za nadjev:
U brašnu prstima razmrvite hladni maslac. Dodajte ostale sastojke pa umijesite glatko tijesto i oblikujte ga u loptu. Umotajte ga u plastičnu foliju te stavite u hladnjak na pola sata.
Za nadjev, ogulite jabuke, naribajte ih, pa ih stavite u lonac s ostalim sastojcima. Pirjajte dok ne ispari višak tekućine i dok ne nastane gust, pomalo kašast nadjev. Na ovaj način se prhko tijesto neće razmočiti od soka jabuka. Maknite s vatre i ostavite da se hladi dvadesetak minuta.
Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga podijelite na dva jednaka dijela. Lim za pečenje namastite i pobrašnite. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Jedan dio tijesta razvaljajte na dimenzije lima za pečenje pa ga položite na dno. Preko tijesta ravnomjerno rasporedite ohlađeni nadjev od jabuka. Razvaljajte i drugi dio tijesta te ga stavite preko jabuka. Gornju koru izbodite vilicom na nekoliko mjesta.
Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnožutu boju.
Kada je pita gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađenu pitu narežite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.