I vi se spremate rezbariti bundevu? Evo na što sve treba pripaziti dok to radite

Foto: Shutterstock

Bundeve su posljednjih godina postale pravi jesenski simbol - ukras koji unosi toplinu u svaki dom. Možda ih rezbarite s djecom, za dekoraciju dvorišta ili jednostavno zato što volite taj jesenski ugođaj, ali ako vam se ikada dogodilo da vam se bundeva nakon par dana raspala, upljesnivila ili “klonula”, znajte da niste jedini. Dobra vijest je - sve se to može izbjeći uz nekoliko jednostavnih trikova.

>> Muffini od bundeve s pekan orasima

1. Odaberite pravu bundevu

Za uspješno rezbarenje ključno je odabrati srednje veliku, čvrstu bundevu glatke kore i stabilnog dna. Izbjegavajte one pretjerano zrele ili s mekanim dijelovima jer će brzo propasti. Ako želite klasičan "halloween“ izgled, birajte okrugle dekorativne bundeve - one koje se prodaju kao "jestive“ često imaju tanju koru i nisu idealne za rezbarenje.

2. Operite i osušite bundevu

Prije rezanja, bundevu operite toplom vodom i blagim sapunom, a zatim je dobro osušite. Na kori se često nalaze bakterije i plijesan koje mogu ubrzati truljenje. Čista i suha površina važan je prvi korak za dugotrajnost.

3. Počnite s poklopcem

Kad režete poklopac, radite to pod blagim kutom prema unutra, kako se ne bi kasnije ulegnuo. Ako planirate ubaciti svijeću, otvor neka bude dovoljno velik da zrak može cirkulirati i da plamen ne ugasi svjetlo.

4. Izdubite temeljito

Sjemenke i vlaknasti dio najlakše ćete ukloniti metalnom žlicom ili alatom za sladoled. Zidove bundeve ostavite debljine oko dva centimetra - tanje se lakše režu, ali i brže propadaju. Ako želite usporiti truljenje, unutrašnjost možete premazati mješavinom octa i vode (1:1). To će spriječiti razvoj plijesni i zadržati svježinu.

5. Crtanje i rezbarenje

Prije nego što zarežete, nacrtajte motiv flomasterom - lice, uzorak ili šablonu koju ste pronašli na internetu. Za precizno rezanje koristite mali, oštar nož ili alat za linorez. Režite polako, uvijek od sebe, i ne žurite - bundeva se lako ošteti ako je kora pretanka. Ako želite detaljniji uzorak koji propušta svjetlo, pokušajte samo skinuti gornji sloj kore pomoću gulilice za povrće - učinak će biti suptilan, ali vrlo efektan.

6. Kako da bundeva traje što duže

Evo nekoliko provjerenih trikova:

  • Rubove koje ste rezali premažite vazelinom ili kokosovim uljem - sprječava isušivanje.
  • Možete koristiti i ocat ili limunov sok kako biste usporili razvoj bakterija.
  • Kad nije izložena, čuvajte bundevu na hladnijem mjestu - terasa, balkon ili garaža.
  • Ako primijetite da se suši, nakratko je potopite u hladnu vodu (oko sat vremena) - povratit će joj se svježina.

7. Svjetlo - klasično ili moderno?

Tradicionalna svijeća daje prekrasan topli sjaj, ali toplina može ubrzati truljenje. Ako želite da vaša bundeva potraje duže, preporučujemo LED svjetla ili svjetleće baterijske svijeće - sigurnije su i traju danima.

8. Iskoristite sve dijelove

Sjemenke koje izdubite nikako nemojte baciti - isperite ih, začinite i ispecite za zdravu grickalicu. A ostatke mesa od bundeve možete iskoristiti za krem juhu, muffine ili pitu od bundeve. Tako ćete imati i ukras i ukusni jesenski obrok.

9. I za kraj - strpljenje se isplati

Rezbarenje bundeve nije natjecanje u brzini, nego mali jesenski ritual. Uzmite si vremena, pripremite radnu površinu i uključite maštu - rezultat će sigurno privući poglede. A uz nekoliko ovih savjeta, vaša će bundeva izgledati sjajno i trajati barem tjedan dana dulje nego inače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.