SANJATE li o domaćem kruhu koji je nevjerojatno mekan, pahuljast i ostaje svjež danima? Upoznajte tangzhong, jednostavnu azijsku tehniku koja će vaše pekarske vještine podići na potpuno novu razinu. Riječ je o pasti od brašna i tekućine koja tijestu daje iznimnu vlažnost i mekoću, piše Good Housekeeping.
Tangzhong je, zapravo, kuhana, želatinasta pasta napravljena od brašna i vode ili mlijeka. Ova se smjesa pjenjačom zagrijava dok se ne zgusne, a zatim se ohlađena dodaje ostatku sastojaka za tijesto. Proces "prethodnog kuhanja" dijela brašna omogućuje mu da upije znatno više tekućine, što rezultira kruhom koji ima nevjerojatno mekanu i sočnu sredinu.
Ova tehnika posebno dobro funkcionira kod obogaćenih tijesta koja već imaju visok postotak hidratacije (75 posto i više). Savršena je za pripremu popularnog japanskog mliječnog kruha, brioša, peciva i drugih slatkih kruhova. Odličan je način za postizanje vrhunske mekoće bez potrebe za dodavanjem viška masnoća poput maslaca ili žumanjaka.
Za izradu tangzhong paste možete koristiti vodu, mlijeko (životinjskog ili biljnog podrijetla) ili kombinaciju jednog i drugog. Ako se odlučite samo za mlijeko, kruh će imati nešto tamniju koricu i još nježniju teksturu zbog dodatnog udjela mliječne masti.
Tangzhong pripremite tako što ćete odmjeriti mlijeko, staviti ga u posudu i dodati brašno. Dobro izmiješajte tako da nema grudica pa zakuhajte i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu, odnosno dok po dnu lonca ne ostaje trag od kuhače kada je povučete po dnu. Možete i mjeriti temperaturu smjese, gotova je kad dosegne 65°C.
Pripremljenu smjesu prebacite u drugu posudicu i ohladite na sobnu temperaturu. (Ovaj pripravak možete napraviti i par dana ranije pa ga držati u hladnjaku i koristiti prema potrebi. Prije korištenja, smjesu je potrebno izvaditi iz hladnjaka i pustiti da dostigne sobnu temperaturu.)
Cijeli recept za mliječni kruh s tangzhongom pronađite ovdje.