Ako ste ljubitelj klasične talijanske carbonare, pripremite se za pravo gastronomsko iznenađenje. Donosimo vam recept koji ovo omiljeno jelo od tjestenine podiže na novu razinu, spajajući ga s bogatim okusima francuske juhe od luka. Rezultat je kremasta i neodoljiva francuska carbonara s lukom, jelo koje spaja najbolje od dviju velikih svjetskih kuhinja, piše The Kitchn.
Tradicionalnoj bazi od hrskave pancete, žumanjaka i sira Pecorino Romano, ova verzija dodaje slatku i pikantnu dubinu karameliziranog luka, obogaćenu notom suhog bijelog vina i svježeg timijana. Iako priprema zahtijeva malo strpljenja dok se luk ne karamelizira, krajnji rezultat je jelo koje djeluje elegantno, a opet je dovoljno jednostavno za poseban obrok tijekom tjedna.
Kremasta smjesa jaja i sira savršeno oblaže tjesteninu, dok karamelizirani luk pruža bogatstvo i dašak slatkoće koji idealno balansira slanu pancetu. Kombinacija ovih sastojaka stvara utješno, ukusno i iznenađujuće jednostavno jelo koje će zasigurno postati vaš novi omiljeni recept za tjesteninu. Poslužite ga uz jednostavnu salatu od rikole za savršenu večeru.
Najprije popržite pancetu dok ne postane hrskava, a zatim na istoj masnoći pirjajte luk dok se ne karamelizira - što traje oko 40 minuta. Dodajte bijelo vino i kratko reducirajte. Za to vrijeme skuhajte špagete i sačuvajte dio vode od kuhanja. Kada je luk gotov, umiješajte špagete. U posebnoj zdjeli umutite žumanjke i sir Pecorino te ih temperirajte s malo vode od tjestenine.
Tu smjesu postupno dodajte u tjesteninu uz stalno miješanje, kako bi se stvorio kremasti umak. Po potrebi dodajte još vode za savršenu teksturu. Na kraju umiješajte pancetu i odmah poslužite, uz dodatak sira i papra po želji.
Detaljan recept pronađite ovdje.