Ovu pogrešku kod okretanja mesa na tavici mnogi čine, evo u čemu je stvar

Foto: Freepik

U JEDNOJ od prošlotjednih epizoda nove sezone MasterChefa među kandidatima se povela zanimljiva rasprava: je li u redu meso na tavi okretati vilicom? Dok je jedna kandidatkinja bezbrižno zabola vilicu u sočni svinjski odrezak i preokrenula ga, druga je odmah reagirala negodovanjem i rekla da za to postoje hvataljke.

Iako se na prvu može činiti kao sitnica ili puko cjepidlačenje, kulinarski stručnjaci složili bi se da u ovoj raspravi postoji jasan pobjednik. Evo zašto bi hvataljke uvijek trebale biti vaš prvi izbor.

1. Sokovi ostaju u mesu

Kada meso probušite vilicom, iz njega istječu prirodni sokovi. Upravo ti sokovi zaslužni su za sočnost i bogat okus, a njihovo gubljenje može rezultirati suhim i manje ukusnim zalogajem.

2. Ravnomjerno pečenje

Hvataljke omogućuju da meso okrenete bez nepotrebnog oštećivanja površine. Tako meso ostaje zapečeno i ravnomjerno karamelizirano, što doprinosi boljoj teksturi i atraktivnijem izgledu.

3. Sigurnost i kontrola

Uz hvataljke imate bolji hvat i veću kontrolu, pogotovo kada rukujete većim komadima mesa na roštilju ili u tavi s vrućim uljem. Vilica može lako skliznuti, što povećava rizik od opeklina i nezgoda u kuhinji.

4. Profesionalni standard

Nije slučajno da ćete u restoranima i kod iskusnih chefova uvijek vidjeti hvataljke umjesto vilice. Radi se o profesionalnom standardu koji jamči najbolji rezultat.

Dakle, iako će vilica možda odraditi posao, ako želite sočno, lijepo zapečeno i sigurno pripremljeno meso - posegnite za hvataljkama. Male navike u kuhinji čine veliku razliku, a ova je jedna od onih koje vrijedi usvojiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.