U JEDNOJ od prošlotjednih epizoda nove sezone MasterChefa među kandidatima se povela zanimljiva rasprava: je li u redu meso na tavi okretati vilicom? Dok je jedna kandidatkinja bezbrižno zabola vilicu u sočni svinjski odrezak i preokrenula ga, druga je odmah reagirala negodovanjem i rekla da za to postoje hvataljke.
Iako se na prvu može činiti kao sitnica ili puko cjepidlačenje, kulinarski stručnjaci složili bi se da u ovoj raspravi postoji jasan pobjednik. Evo zašto bi hvataljke uvijek trebale biti vaš prvi izbor.
Kada meso probušite vilicom, iz njega istječu prirodni sokovi. Upravo ti sokovi zaslužni su za sočnost i bogat okus, a njihovo gubljenje može rezultirati suhim i manje ukusnim zalogajem.
Hvataljke omogućuju da meso okrenete bez nepotrebnog oštećivanja površine. Tako meso ostaje zapečeno i ravnomjerno karamelizirano, što doprinosi boljoj teksturi i atraktivnijem izgledu.
Uz hvataljke imate bolji hvat i veću kontrolu, pogotovo kada rukujete većim komadima mesa na roštilju ili u tavi s vrućim uljem. Vilica može lako skliznuti, što povećava rizik od opeklina i nezgoda u kuhinji.
Nije slučajno da ćete u restoranima i kod iskusnih chefova uvijek vidjeti hvataljke umjesto vilice. Radi se o profesionalnom standardu koji jamči najbolji rezultat.
Dakle, iako će vilica možda odraditi posao, ako želite sočno, lijepo zapečeno i sigurno pripremljeno meso - posegnite za hvataljkama. Male navike u kuhinji čine veliku razliku, a ova je jedna od onih koje vrijedi usvojiti.