Luce je ovu tortu radila puna 22 sata, a zbog hladnoće je izgubila osjet u prstima

Foto: Privatna arhiva

AKO STE barem malo aktivni na društvenim mrežama, sigurno ste barem jednom naišli na video 25-godišnje Luce Šipić, koja je na TikToku i Instagramu poznatija pod imenom Lucina Spiza. Ona dijeli recepte za slana i slatka jela, a publiku osvaja iskrenim pristupom, kreativnošću i ljubavlju prema kuhanju.

Ovih je dana jedan njezin video postao viralan zahvaljujući nesvakidašnjem projektu - odlučila je rekreirati svoja omiljena slikarska djela na tortama, a započela je s Van Goghovom Zvjezdanom noći, možda najpoznatijim, ali i najkompleksnijim umjetničkim djelom.

Odlučila spojiti umjetnost i slastičarstvo

To je učinila ni manje ni više nego uz pomoć tisuća sitnih, šarenih šećernih perlica, a otkrila nam je da je upravo Van Gogh bio prva pomisao kada je odlučila spojiti umjetnost i slastičarstvo.

"Van Gogh mi je bio prvi u mislima i prije nego sam znala na koji način točno planiram rekreirati umjetnička djela. Posebno sam privržena njegovom liku i djelu te svakako planiram rekreirati još njegovih remek-djela", rekla je Luce.

@lucinaspiza

cake & chit chat: Van Gogh edition

♬ Jazz piano trio that seems to fit in a cafe(1433080) - TAKANORI ONDA

No, put od ideje do realizacije bio je sve samo ne jednostavan. Proces osmišljavanja projekta trajao je tjednima, a kada je razradila cijeli koncept, odabrala medij i napokon krenula na samu tortu, shvatila je da je pred njom pravi maraton.

Tortu radila čak 22 sata

"Naivno sam mislila da je najzahtjevniji dio iza mene. Tek tada je nastupila blaga panika kad sam položila prvu šećernu perlicu na tortu i shvatila da to trebam ponoviti još nekoliko tisuća puta. Moja procjena je bila da će to trajati nekoliko sati, a nekoliko sati se pretvorilo u 22 sata rada na torti", priznala je.

Osim vremenski zahtjevnog posla, izazovi su bili i tehničke prirode - tortu je trebalo stalno vraćati u hladnjak kako bi zadržala stabilnu temperaturu, a rad u klimatiziranoj prostoriji bio je toliko intenzivan da je u jednom trenutku od hladnoće izgubila osjet u prstima. Ipak, najteže joj je bilo kvalitetno dočarati kompleksnost Van Goghovog remek-djela i vjerno ga prenijeti na jestivu podlogu.

@lucinaspiza and I would do it all over again #cake #vangogh #viral #cakedecorating #cakeboss ♬ original sound - Lucina Spiza

Ovaj impresivni projekt tek je prvi u nizu - Luce planira nastaviti serijal rekreiranja umjetničkih djela na tortama, a sljedeću će kreaciju snimiti i u dužem formatu za YouTube.

Iako je slastičarstvo za nju prvenstveno hobi, već sada joj otvara poslovne prilike. "To mi je hobi i zaista sam zaljubljena u kuhanje i slastičarstvo, a zahvaljujući snazi društvenih mreža, mnogi brendovi su prepoznali tu autentičnost te su tako nastupile i moje prve suradnje."

Njezin prvi viralni recept bila je sarma

Zanimljivo je da su se Lucini prvi ozbiljniji iskoraci u digitalni svijet dogodili mnogo prije nego što je pokrenula Lucinu Spizu. Još je vodila blog The Croatian Cookie, pisan na engleskom jeziku i s publikom iz cijelog svijeta.

"U sklopu bloga imala sam Sunday Baking Series serijal koji je svaki tjedan imao viralne rezultate. Mislim da je najbolje prošla moja pomalo neobična rođendanska torta koja je čak uvrštena među najružnije torte na svijetu. Prvi viralni recept koji je privukao pažnju domaće publike su bile sarme", otkrila je.

Na TikToku i Instagramu redovito objavljuje tek od početka ove godine, kada je odlučila spojiti privatno i poslovno.

@lucinaspiza Četvrti dan Adventa vam donosim svoj recept za sarmu ✨ 1 kg miješanog mljevenog mesa 2 srednja luka (kapule) 2-3 češnja češnjaka (luka) šaka sjeckane pancete šalica od 2dcl oprane riže zlatno zrno 1.5 žličica soli 1.5 žličica vegete pola žličice bibera 1 žličica dimljene paprike (ja stavim pola slatke, pola ljute) Šnita bijelog kruha namočenog u 1dcl tople vode 1dcl Jamnice 1 jaje 2-3 žlice sjeckanog peršina Listovi kiselog kupusa (10-15 listova) Ribani kiseli kupus - Kapulu, luk, pancetu, rižu i peršin popržite na suhoj tavi 5-6 minuta dok se riža lagano tostira i kapula postane prozirna. Stavite sa strane da se ohladi. U meso dodajte začine, jaje, kruh s vodom i Jamnicu, a zatim i ohlađenu smjesu iz tave. Sve promiješajte tek toliko da se sjedini, budete li predugo hendlali meso, sarma će vam ostati tvrda. Meso možete začiniti i večer prije pa staviti u hladnjak preko noći. - Kupus probajte, ako je preslan isperite ga pod mlazom hladne vode. Ja kupovni gotovo nikad ne ispirem, a domaći po potrebi. Ista stvar sa suhim mesom, kupovno je jako rijetko preslano te ga uglavnom potopim bez kuhanja na par sati, a domaće kratko prokuham u jednoj vodi pa probam je li dobro. Sa kupusa nožem odstranite deblji dio lista, napunite mesom (nemojte ga zbiti) i zamotajte. - Sarme složite po želji, ja volim u krug tako da mi u sredinu stane suho meso i tako ih lakše vadim. Na dno lonca stavite malo ribanog kupusa. - Sarme pokrijem vodom do gornjeg reda, ali ne preko. One se izdignu kako kuhaju i ne želim da pokipe. Ja za sarme ne pravim zapršku nego na masti ili ulju aromatiziram konzervu rajčice i dimljenu slatku papriku, podlijem vodom i s tim na pola kuhanja zalijem sarme. - Umak: 1.5 žlice koncentrata (konšerva) rajčice 1 žlica dimljene slatke paprike - po želji suho meso (potopite ga barem nekoliko sati ili večer prije), kobasice, panceta - Sarme pustite da provriju, smanjite ih i pustite da kuhaju na lagano 2-3 sata. #LucinaSpiza #AjmoKuhati #Advent2024 #sarma ♬ Bossa Nova jazz that seems to fit in a cafe(1433079) - TAKANORI ONDA

"Najviše me je potaknula znatiželja da vidim što sve mogu postići na taj način izlaska iz komfor zone i koliko mogu gurati vlastite granice, ali nakon što je početna motivacija splasnula, nastupila je disciplina te želja da ljudima koji me toliko nesebično podržavaju zauzvrat pružim kvalitetan sadržaj."

Luce se opisuje kao kuhinjski MacGyver jer je kroz odrastanje često morala smisliti nešto iz ničega, a takve stvari gotovo uvijek budu najfinije, ali i najteže za replicirati. Inspiraciju, rekla nam je, primarno crpi iz onoga što je dostupno.

@lucinaspiza TORTILJA KEBAB RAŽNJIĆI 🍖 (za 5-7 ražnjića) 4 tortilje 600g miješanog mljevenog mesa (otprilike 150g za 1 tortilju) začini (ja sam stavila po 1 žličicu soli, vegete, papra, dimljene paprike, chillija, veliku žlicu peršina, pola žličice origana) 2 češnja češnjaka, sitno narezana ili naribana 1 žlica brašna pola žličice praška za pecivo Meso, začine, češnjak, brašno i prašak dobro pomiješati i namazati dio smjese na svaku tortilju. Tortilje složiti jednu na drugu, malo ih pritisnuti i staviti 20-30 min u zamrzivač. Zatim ih izvadimo van, narežemo na kocke (ja sam rezala otprilike 2x2cm) i nanižemo na ražnjiće. Peći 2-3 minute sa svake strane ili u zagrijanoj pećnici 10-12 min na 200, preokrenuti i peći još 6-8 min. Poslužiti uz umak i salatu po želji! #LucinaSpiza #ajmokuhat #fyp #recept #kebab #cevapi #tortilje #foryou #kuhinja #rucak #vecera ♬ Bright cute jazz piano - Best for cooking, liquor drink(1191120) - Ponetto

"Uvijek preferiram recepte sa sezonskim namirnicama, ali jedino što odbijam su podjele na zimske i ljetne kolače - kolači ne poznaju godišnje doba", istaknula je i za kraj dodala da se na društvenim mrežama vidi - dokle god će to trajati.

"Već preko jednog desetljeća slušamo kako stvaranje sadržaja na društvenim mrežama nije održiv posao, ali u stvarnosti nitko od nas ne zna koliko će to trajati. Tu sam dok traje i dok god benefiti te lijepi trenutci brojčano nadmašuju one manje lijepe strane društvenih mreža. Volim stvarati i lijepo je kada je taj trud i talent prepoznat".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.