Hit jesenski kolač koji Francuzi obožavaju - recept se prenosi generacijama

Foto: Index

Ako ste ljubitelj slastica s jabukama, ali ste se zasitili klasične pite ili štrudle, imamo savršen recept za vas. Riječ je o sočnom, mekom i osvježavajućem kolaču koji se priprema tako da se tanko narezane jabuke jednostavno pomiješaju s ostalim sastojcima i izliju u kalup. Rezultat će vas oduševiti.

Francuski kolač s jabukama, poznat i kao "Gâteau aux Pommes", klasičan je primjer rustikalne francuske slastice. Njegova ljepota leži u jednostavnosti - ne zahtijeva komplicirane tehnike ni egzotične sastojke, već se oslanja na kvalitetu svježih jabuka koje tijekom pečenja ispuštaju svoje sokove i arome, stvarajući nevjerojatno vlažnu i bogatu teksturu.

U Francuskoj je ovo omiljeni desert koji se često priprema u jesen, kada su jabuke na vrhuncu sezone, a topli miris pečenog voća ispunjava domove. Za razliku od mnogih složenih francuskih torti, ovaj kolač slavi nesavršenost i domaći ugođaj. Svaka obitelj ima svoju verziju recepta koja se prenosi generacijama, a često se poslužuje topao, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo crème fraîchea, za potpuni užitak.

Priprema ovog kolača je brza i jednostavna te je idealan i za početnike u kuhinji. Ukupno vrijeme pripreme i pečenja je oko 80 minuta, a recept je dovoljan za otprilike 10 sočnih kriški.

Sastojci

Za biskvit:

  • glatko brašno
  • 100 g šećera
  • 1 žlica prašak za pecivo
  • sol
  • ekstrakt vanilije
  • jaja
  • punomasno mlijeko
  • biljno ulje
  • jabuke - oguljene, očišćene i tanko narezane
  • Šećer u prahu za posipanje

Za nadjev: 

  • šećera
  • jaje
  • otopljeni maslac

Priprema

Zagrijte pećnicu, pa pripremite okrugli kalup promjera 23 cm - premažite ga s malo maslaca i obložite papirom za pečenje.

U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli sjedinite mokre sastojke: ekstrakt vanilije, jaja, ulje i mlijeko. Zatim mokre sastojke dodajte suhima i miješajte dok se sve ne poveže u glatku smjesu.

Oguljene i očišćene jabuke narežite na tanke kriške. Dodajte ih u pripremljenu smjesu i lagano rukama ili špatulom izmiješajte kako bi sve kriške bile obložene tijestom.

Gotovu smjesu prebacite u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite. Stavite u sredinu zagrijane pećnice i pecite 30 minuta.

Dok se kolač peče, pripremite nadjev. U manjoj posudi jednostavno sjedinite jaje, šećer i otopljeni maslac.

Nakon 30 minuta pečenja, pažljivo izvadite kolač iz pećnice. Prelijte ga pripremljenim nadjevom i kistom ili žlicom ga ravnomjerno rasporedite po površini. Vratite kolač u pećnicu i pecite još otprilike 20 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi u kalupu, a zatim ga stavite na rešetku da se potpuno ohladi. Prije vađenja možete nožem lagano proći uz rub kalupa kako biste ga lakše odvojili.

Kada se kolač ohladi, po želji ga posipajte šećerom u prahu. Poslužite ga na sobnoj temperaturi i uživajte u svakom zalogaju.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.