TOSKANSKA kuhinja poznata je po svojoj jednostavnosti i korištenju sezonskih namirnica, a juha od graha (zuppa di fagioli) jedan je od najpoznatijih primjera tzv. “cucina povera” - siromašne kuhinje koja je iz nužde stvarala ukusna i hranjiva jela.
Pripremali su je uglavnom seljaci i radnici na toskanskim gospodarstvima, koristeći ono što su imali pri ruci: grah, povrće iz vrta, začinsko bilje i maslinovo ulje. Danas je ova gusta, aromatična juha omiljena diljem Italije, ali i izvan nje. Na ovaj kišni vikend nema boljeg izbora, pravi "comfort food" koji rado jedemo u svako godišnje doba.
Na maslinovom ulju najprije pirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju, a zatim dodajte češnjak i crvenu paprika. Kad zamiriše, ulijijte pileći temeljac, dodajte ružmarin i lovor, pa pričekajte da juha zakipi. Zatim ubacite narezani kelj i sve zajedno kuhajte petnaestak minuta.
Lovor i ružmarin izvadite, pa dodajte grah - dio možete izgnječiti ili usitniti štapnim mikserom za gušću teksturu. Juhu začinite solju i paprom, a za kraj poslužite s hrskavo preprženom slaninom koja se posipa po vrhu tanjura. Poslužite ju toplu, uz komad kruha ili tostiranu ciabattu.
Recept sa svim detaljima pronađite ovdje.