AKO mislite da se bez mesa ne možete dobro najesti, razmislite ponovno. Prema znanstvenoj studiji objavljenoj 1995. godine u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, najzasitnija namirnica koju su testirali nije ni odrezak, ni burger, ni piletina. Bio je to običan kuhani krumpir.
Istraživanje je testiralo 38 uobičajenih namirnica i mjerilo koliko dobro zasićuju ljude nakon obroka. Krumpir je uvjerljivo završio na vrhu, ostavljajući iza sebe i tjesteninu, i rižu, i bijeli kruh, ali i visokoproteinske opcije. Zvuči nevjerojatno, ali logika je jednostavna: krumpir ima idealan omjer složenih ugljikohidrata, vlakana i vode, a sve to doprinosi osjećaju sitosti bez teškog osjećaja u želucu.
<< Brodići od krumpira s kaduljom
Krumpir je prirodno bogat složenim ugljikohidratima koji se sporije razgrađuju, što znači da energija iz njega dolazi postupno. Uz to, sadrži vlakna, osobito ako se jede s korom, pa dulje zadržava osjećaj sitosti. Ima i visok udio vode, što dodatno „popuni“ želudac.
Zanimljivo je i to da, iako mnogi misle da deblja, 100 g kuhanog krumpira ima samo oko 80 kalorija, što je manje nego ista količina riže ili tjestenine. Ključ je, naravno, u načinu pripreme – pomfrit i čips nisu ono što znanstvenici imaju na umu kad kažu da je krumpir zdrav i zasitan.
Dakle, kad sljedeći put budete gladni, a ne znate što biste, kuhani ili pečeni krumpir bez puno masnoće može biti jednostavno, jeftino i jako učinkovito rješenje.
Zaboravite na duboko prženje - krumpir možete pripremiti na puno zdravijih načina koji će zadržati njegove dobre strane, a pritom vas ozbiljno zasititi:
Dobra vijest je i to da je krumpir bez glutena, pa je pogodan za osobe s intolerancijom.
Krumpir je nepravedno podcijenjena namirnica. Kad je pripremljen na pravi način, ne samo da je zdrav, već i jedan od najsnažnijih saveznika protiv prejedanja i nepotrebnog grickanja. I ne, nije dosadan - uz malo mašte i dobar začin, može biti itekako ukusan.