Gdje je najbolje mjesto za uživanje u izvanrednoj pizzi? Svi znakovi upućuju na Italiju, ali postoji nekoliko vrhunskih lokala i drugdje. Prema ovogodišnjoj rang-listi "Best Pizza Awards", najbolja pizza na svijetu nudi se u poznatoj pizzeriji "I Masanielli" u talijanskom gradu Caserti.
Ovo priznanje pripalo je slavnom chefu Francescu Martucciju, čovjeku koji usavršava svoje vještine od desete godine. Prošle je godine bio na petom mjestu, a sada je zasjeo na vrh zahvaljujući svom majstorstvu u pripremi voljene pizze, piše Food&Wine.
"Ogromna je sreća upoznati toliko kolega iz cijelog svijeta, ali još je veća sreća pobijediti na ovako važnoj rang-listi", rekao je Martucci.
Nagrada "Best Pizza Awards" je globalna rang-lista temeljena na ocjenama stručnjaka iz organizacije "The Best Chef Awards", koja je poznata po prepoznavanju vrhunskih kulinarskih profesionalaca od 2015. godine.
"Best Pizza Awards" je izvorno utemeljena kao posebna nagrada na godišnjoj svečanosti "Best Chef", a 2023. godine prerasla je u samostalni događaj. Ovogodišnja svečanost održana je u Milanu prošlog tjedna.
Nezavisni panel od 512 stručnjaka iz 60 zemalja ocjenjivao je pizze, birajući lokacije koje slave "izvrsnost i inovaciju u pripremi pizze", stoji na platformi koja dodjeljuje nagrade. Sedam od deset najboljih pizza-majstora radi u Italiji. To uključuje popularne lokacije za pizzu u Rimu, Fiano Romanu i Caiazzu.
Japan se također natječe za titulu najbolje pizze - dva od deset najboljih chefova, Daniele Cason i Tsubaso Tamaki, rade u Tokiju. Cason se postupno probijao prema vrhu tijekom posljednjih nekoliko godina, zauzevši sedmo mjesto i 2023. i 2024. godine.
Sada je šesti na svijetu, zahvaljujući svom "rijetkom talentu za spajanje tradicionalne talijanske kuhinje s profinjenošću japanskih sastojaka", kako stoji na službenoj web stranici nagrade.
Tamaki, s druge strane, kaže da se oslanja na svoje inovativne tehnike kako bi impresionirao goste. Osnovao je "Pizza Studio Tamaki" 2018. godine, koji nudi pizze u napuljskom stilu, pripremljene s tijestom fermentiranim 30 sati, od mješavine japanskog i američkog brašna.
S druge strane Atlantika, nekoliko pizzerija u SAD-u također je impresioniralo je suce. Točnije, njih četrnaest. Iako nijedna nije ušla u prvih deset, Anthony Mangieri zauzeo je 17. mjesto sa svojom pizzerijom "Una Pizza Napoletana" na newyorškom Lower East Sideu koji je prethodno proglašen najboljom pizzom u Americi u drugim natjecanjima.
S druge strane rijeke Hudson, "Razza Pizza Artigianale" iz New Jerseyja zauzela je 22. mjesto. Pizzeria nudi klasične pizze iz krušne peći (pod paskom chefa Dana Richera), uz suhomesnate nareske i koktele iz kućne radinosti.
Nemoguće je ignorirati ni uspjeh s američkog Juga. Pizzeria u Mississippiju, "Leña Pizza+Bagels" (na 77. mjestu), također je visoko ocijenjena od strane sudaca. Vodi je chef Marisol Doyle, koja je osnove tradicionalne pizze naučila u Napulju. Ovu listu spremite kao inspiraciju za sljedeće inozemno putovanje.