Sadržaj nastao u suradnji s: Lidl
SREDINA je rujna, škola je već u punom zamahu, radni dani su zgusnuti, a vremena za planiranje ručka ili večere sve je manje. Ako i vi ovih dana hvatate ravnotežu između obveza i kuhinje, i ovaj put imamo jednostavno rješenje.
Zavirili smo u ovotjedni Lidlov katalog i osmislili praktičan, sezonski i povoljan jelovnik za cijeli tjedan. Koristili smo proizvode koji su trenutno na akciji, kako biste bez puno razmišljanja znali što kuhati - i pritom potrošili manje.
Na jelovniku je sedam jela za dvije osobe - od klasičnih, utješnih obroka do brze slastice za svaki dan. U nastavku vam donosimo recepte u kojima će užviati cijela obitelj.
Ovom klasiku vraćamo se svake sezone, a pogotovo kada su gotovo svi proizvodi na akciji. Snižene su mahune, domaća dimljena kobasica, maslinovo ulje, pa i svježi domaći kruh s krumpirom. Za dvije osobe trebat će vam:
Ogulite krumpire i narežite ih na kockice. Luk sitno nasjeckajte, a dimljenu kobasicu narežite na kolutiće. U loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk. Pirjajte ga nekoliko minuta dok ne postane staklast, pa ubacite kobasicu i kratko je prepržite da zamiriši i pusti masnoću.
Zatim dodajte smrznute mahune i krumpir, sve zajedno promiješajte, pa umiješajte crvenu papriku, lovorov list i timijan. Ulijte toliko vode da sve bude pokriveno, posolite i popaprite po ukusu. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 25 minuta, odnosno dok krumpir i mahune ne omekšaju. Na kraju provjerite začine, maknite lovorov list i poslužite toplo, uz domaći kruh.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 21.93 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 15.13 eura, što je ušteda od 2.72 eura.
Svi imamo onaj jedan dan u tjednu kad zaista ne stižemo kuhati - a ne želimo jesti hranu iz dostave ili sendviče. Zato je uvijek dobro imati jedno gotovo i zamrznuto jelo koje je gotovo za čas. Ovaj su tjedan lazanje bolognese snižene 30 posto, a možete ih kombinirati sa salatom - ali i samostalno. Za dvije osobe trebat će vam:
Jelo pripremite i ispecite prema uputama na pakiranju i poslužite toplo uz salatu po želji.
Redovna cijena svih ovog proizvoda iznosi 5.29 eura, a na akciji će vas koštati 3.69 eura, što je ušteda od 1.60 eura..
Jednom kada otkrijete ove punjene mesne uštipke, uvijek ćete im se vraćati. Pogotovo kada su na akciji kao ovaj tjedan - sniženi su 30 posto. Kombinirajte ih sa salatom od cherry rajčica i poslužite za ručak ili večeru. Za dvije osobe trebat će vam:
Uštipke ispecite na maslinovom ulju, prema uputama na pakiranju. Pripremite salatu: operite i izrežite rajčice, pečenu papriku, te mozarellu. Sjedinite, začinite maslinovim uljem, solju i paprom i poslužite.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 22.55 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 14.91 eura, što je ušteda od 7.64 eura.
Jela s tjesteninom uvijek su jedna od najpraktičnijih i najbržih. Ovaj tjedan birajte kozice, budući da su snižene 20 posto, dok su široki rezanci sniženi 35 posto. Za dvije osobe trebat će vam:
Stavite lonac s posoljenom vodom na vatru i skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Dok se kuha, u većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno sjeckani češnjak. Pirjajte ga kratko, samo dok zamiriše, pazeći da ne potamni.
Dodajte blanširane kozice i kratko ih prepržite, oko 2 minute, samo da se ugriju i upiju aromu češnjaka. Ulijte pasiranu rajčicu, dodajte sol, papar i po želji malo suhog origana ili ljute papričice. Kuhajte umak na srednje jakoj vatri 5-7 minuta, dok se lagano ne zgusne.
Kad je tjestenina gotova, ocijedite je (ostavite malo škrobne vode sa strane ako želite razrijediti umak), pa je ubacite direktno u umak. Dobro promiješajte da se rezanci oblože umakom i kozicama.
Po želji pospite sjeckanim svježim peršinom i poslužite odmah, dok je toplo.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 16.36 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 10.62 eura, što je ušteda od 5.74 eura.
Jedan dan u tjednu uvijek je dan za nareske i bogate sendviče. Ovaj Schwarzwald šunka snižena je 30 posto, Maasdamer sir 40 posto, a domaći kruh s krumpirom čak 52 posto. Za dvije osobe trebat će vam:
Kruh možete kratko tostirati na tavi ili u pećnici, samo da lagano porumeni i dobije hrskavu teksturu. Na svaku donju krišku stavite ploške schwarzwald šunke, preko nje položite sir, pa dodajte pečenu papriku i nekoliko polovica cherry rajčica.
Sve lagano pokapajte maslinovim uljem i pospite svježe mljevenim paprom. Ako imate svježi bosiljak ili rukolu, dodajte nekoliko listića za svježinu. Poklopite gornjom kriškom kruha i lagano pritisnite.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 9.77 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 6.81 eura, što je ušteda od 2.96 eura.
Mnogi se vesele upravo ovom jelu u ponudi - bilo da se nudi u restoranima ili u dućanima. Ovaj ga tjedan možete pronaći u Lidlu i to sniženog za 38 posto. Poslužite ga uz pečeni krumpir, a evo što će vam trebati za dvije osobe:
Najprije operite i dobro posušite komad odojka. Ako koža nije već zarezana, lagano je zarežite nožem u obliku mreže, pazeći da ne prerežete meso ispod. Zatim meso sa svih strana dobro posolite, dodajte svježe mljeveni papar, crvenu papriku i zgnječeni češnjak. Kožu posolite malo jače - to će pomoći da postane hrskava.
Ostavite meso da odstoji barem pola sata na sobnoj temperaturi. Ako imate više vremena, možete ga začiniti ranije i držati pokrivenog u hladnjaku pa izvaditi 30 minuta prije pečenja.
U međuvremenu ogulite krumpire i narežite ih na veće kocke ili ploške. Stavite ih u zdjelu, posolite, popaprite, dodajte malo maslinovog ulja i ružmarin, pa sve dobro promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. U manju posudu za pečenje stavite meso (kožom prema gore), a krumpire rasporedite oko njega. Ulijte vodu ili temeljac na dno posude, pazeći da ne pokapate meso.
Stavite sve u pećnicu i pecite oko 1 sat. Tijekom pečenja, po potrebi podlijte s još malo vode, a krumpir jednom okrenite. Zadnjih 10 minuta pojačajte temperaturu na 220 °C (ili uključite ventilator ako ga imate) kako bi se koža odojka lijepo zapekla i postala hrskava.
Nakon pečenja, izvadite meso iz pećnice i ostavite ga da odmori 5 minuta prije nego što ga narežete. Poslužite s pečenim krumpirom, a po želji i s kiselom salatom ili malo senfa.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 20.43 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 12.83 eura, što je ušteda od 7.60 eura.
Ovaj su tjedan u Lidlu bio namirnice po posebnim cijenama, a idealne su za zdrave međuobroke. Jedan takav je bio muesli kojemu možete dodati zamrznuto voće ili orašaste plodove. Za dvije osobe trebat će vam:
U dvije zdjelice ravnomjerno rasporedite müsli. Prelijte ih bademovim napitkom i ostavite 5–10 minuta da müsli omekšaju. Za to vrijeme u posebnoj zdjeli lagano odmrznite smrznuto voće - možete ga ostaviti na sobnoj temperaturi ili kratko zagrijati u mikrovalnoj (20-30 sekundi), samo da ne bude ledeno.
Na omekšane müsli dodajte voće i po želji zasladite medom ili javorovim sirupom. Ako želite dodatnu teksturu i nutrijente, pospite s malo chia sjemenki ili grubo sjeckanih badema/lješnjaka.
Poslužite odmah ili ostavite još malo da se svi okusi prožmu.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 9.67 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 8.23 eura, što je ušteda od 1.44 eura.
Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.