MEĐU svim svakodnevnim zadacima s kojima se kućanstva suočavaju, možda nijedan nije toliko predmet rasprava kao punjenje perilice posuđa. Unutar ovog naizgled jednostavnog zadatka može se pojaviti niz kontroverzi, piše Food&Wine. Stavljate li zdjele na gornju ili donju policu? Jeste li posložili sve tanjure na najučinkovitiji, prostorno najštedljiviji način? Perete li noževe za odreske ručno ili ih stavljate u perilicu zajedno s ostalim posuđem?
Najveća je rasprava oko toga kako se u perilicu stavlja pribor za jelo. Neki ga ljudi stavljaju s drškom prema gore, kako ne bi uprljali dio s kojim se jede nakon što se suđe opere, a drugi se prvenstveno brinu o tome koliko učinkovito perilica čisti svaki pribor, tvrdeći da ako je glava okrenuta prema dolje, neće biti temeljito oprana. Naravno, tu su i druga pitanja i pravila koja dolaze u obzir.
No, kako je pravilno? Novinarka Merlyn Miller s portala Food & Wine pitala je svoje kolege kako stavljaju pribor za jelo u perilicu - s drškom prema gore ili s drškom prema dolje. Evo što su odgovorili.
Urednica fotografije Doan Nguyen pribor slaže s drškom prema dolje, objašnjavajući: "Moje je obrazloženje za dršku prema dolje to što se ponekad žlice i vilice zalijepe i voda ne može proći između njih." Međutim, napominje i ovo: "Ako sam u gostima kod prijatelja, slijedit ću njihov primjer kad je riječ o ostalom priboru."
Za ljude koji preferiraju stavljanje drške prema gore, ovaj izbor također je pitanje higijene, ali više se usredotočuju na klice koje bi se mogle prenijeti s ruke na pribor za jelo. Urednik Joe Morales kaže: "Ja sam stopostotni pobornik drške prema gore. Ne želim da netko hvata žlicu, vilicu ili nož igdje osim za dršku. To mi je tako nehigijenski."
Nakon što je pitala svoje kolege, novinarka je kontaktirala još dvije osobe - sručnjaka za perilice posuđa i stručnjaka za sigurnost hrane. Lindsay Jones, menadžerica brenda za Maytag, brenda perilica posuđa u vlasništvu Whirlpoola, preporučuje sljedeće.
"Za pravilno pranje pribora u perilici posuđa najbolja praksa staviti pribor, poput žlica i vilica, s drškom okrenutom prema dolje u košaricu za pribor. Iako noževe treba slagati s oštrim krajem prema dolje kao sigurnosnu mjeru kako bi se zaštitili prsti i ruke prilikom vađenja", kaže Jones.
Ali postoji li rizik da bi hvatanje pribora za zupce vilice ili glavu žlice moglo prenijeti klice ili, u najgorem slučaju, izazvati bolest? Prema dr. Benu Chapmanu, stručnjaku za sigurnost hrane, profesoru i direktoru programa Safe Plates za edukaciju i istraživanje sigurnosti hrane na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline, to je vrlo malo vjerojatno.
Chapman objašnjava: "Ono što nas brine u sigurnosti hrane je rizik, odnosno vjerojatnost da bi se nešto loše moglo dogoditi. Da bi hvatanje zubaca vilice ili udubine žlice dovelo do bolesti prenosive hranom, osoba koja vadi pribor prvo mora imati patogen na ruci i taj patogen mora prijeći na pribor. Stope prijenosa s ruke obično su vrlo niske".
"Zatim patogeni moraju preživjeti dok se pribor ne upotrijebi, a onda prijeći na hranu. Sve je to moguće, ali puno se stvari mora posložiti prije nego što ste uopće izloženi patogenu. Zato se u komercijalnim prehrambenim objektima fokusiramo na pranje ruku/čiste ruke prilikom vađenja pribora iz perilice i ne zahtijevamo da pribor bude okrenut gore ili dolje", smatra Chapman.
Da budemo jasni: Chapman ne kaže da je jedan način bolji od drugog, ali potvrđuje da je malo vjerojatno da ćete se razboljeti ili prenijeti patogene hvatajući rukama čisti pribor za jelo.
Druga stručnjakinja za sigurnost hrane, dr. Abigail Snyder, profesorica znanosti o hrani na Sveučilištu Cornell, naglašava da bilo kakav rizik od prljavih ruku nije isključivo vezan uz vađenje pribora iz perilice:
"Patogeni se prenose hranom i rukama bismo mogli kontaminirati pribor za jelo. Međutim, u praksi, ako su ruke kontaminirane nekim patogenom, postoji mnogo načina na koje bi patogeni mogli dospjeti na hranu ili pribor".
Na primjer, kad uzmete tanjur iz perilice, dotaknete li ikad površinu na kojoj se nalazi hrana? Koristite li ruke u pripremi hrane? Kad postavljate stol, dotaknete li ikad dijelove pribora koji idu u ljudska usta?
Ako imate patogene na rukama, tada postoji mnogo načina da se dogodi prijenos s ruke na usta ili kontaminacija hrane. Bolje je oprati ruke kako biste uklonili patogene, nego se fokusirati na smjer u kojem se slaže pribor u perilici posuđa.
Iako ćete nećete pogriješiti bez obzira na to koju opciju odaberete, informacije ukazuju na jedan odgovor koji je tehnički nešto ispravniji: slaganje vilica i žlica s drškom prema dolje. Postoje dva važna pojašnjenja.
Prvo, noževe treba slagati s oštrim krajem prema dolje, a drškom prema gore. Oštrice će se i dalje temeljito oprati, a nije vrijedno rizika da se porežete stavljanjem noževa s oštricom prema gore. Najvažnije, kao i uvijek kad ste u kuhinji, operite ruke.