Hrskave kore ispunjene sočnim nadjevom od sira, griza i grožđica čine ovu savijaču neodoljivom slasticom. Najbolja je kada se posluži topla, posuta šećerom u prahu i uz šalicu toplog čaja ili kave - baš idealno za jesenske dane.
Savijača, poznata i kao štrudla, klasik je srednjoeuropske kuhinje s dubokim korijenima u gastronomskoj tradiciji Austro-Ugarske Monarhije. Iako se njezino porijeklo veže uz tursku baklavu, svoj današnji oblik i popularnost stekla je na bečkom dvoru u 18. stoljeću. Najpoznatija je verzija s jabukama (Apfelstrudel), no savijača sa sirom (Topfenstrudel) jednako je cijenjena i omiljena zbog svoje kremaste teksture i bogatog okusa.
Ovaj desert savršen je spoj jednostavnosti i elegancije, a recept koji donosimo jamči uspjeh čak i početnicima u kuhinji. Vrijeme pripreme je oko 20 minuta, a vrijeme pečenja 25 minuta. Recept je dovoljan za 12 obilnih porcija, a razina težine je jednostavna.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Za premaz, u zdjelicu dodajte grožđice i prelijte ih rumom te ostavite da odstoje 15 minuta. U većoj zdjeli pjenjačom sjedinite otopljeni maslac, gaziranu vodu, jaje, kiselo vrhnje, vanilin šećer i griz.
Za nadjev, u drugoj zdjeli pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, šećer, jaja i naribanu koricu limuna. Dodajte natopljene grožđice, dobro promiješajte pa podijelite smjesu na dva jednaka dijela.
Kore podijelite na dva dijela, tako da svaki dio ima po 6 kora. Na radnu površinu stavite papir za pečenje i na njega položite prvu koru. Premažite je s 1-2 žlice pripremljene smjese za premaz. Na nju položite drugu koru i ponovite postupak. Ponavljajte dok ne potrošite svih 6 kora, s tim da zadnju, šestu koru, ne premazujete.
Na zadnju koru ravnomjerno rasporedite polovicu nadjeva od sira. Pomoću papira za pečenje pažljivo zarolajte savijaču i prebacite je na pripremljeni lim. Ponovite cijeli postupak s preostalim korama i drugom polovicom nadjeva.
Stavite savijače u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20 do 25 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu zlatnožutu boju.
Pečene savijače izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohlade, otprilike 15 minuta. Prije posluživanja narežite ih, obilno posipajte šećerom u prahu i uživajte.