S ovim ručkovima nećete fulati: Svi ih vole, a gotovi su za čas

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Lidl

Počeo je listopad, temperature su pale, a mnogi su se već poželjeli toplih, utješnih jela koja griju iznutra. Nakon laganih ljetnih salata i brzih obroka "s nogu“, jesen nas uvijek nekako vrati za stol - i to uz tanjur konkretne, domaće hrane. Da bismo vam olakšali organizaciju kuhanja kroz tjedan, i ovaj smo put složili jelovnik sa šest glavnih jela i jednim desertom, dovoljno jednostavnih da ih pripremite bez stresa i to usred radnog tjedna.

Posebno nas veseli što je ovaj tjedan u Lidlu talijanski tjedan, pa smo u planiranje uvrstili i neke klasične talijanske namirnice koje svi volimo. Od aromatičnih sireva do tjestenine, rajčica i maslinova ulja - pronaći ćete sve što vam treba za jela inspirirana jednostavnom talijanskom kuhinjom koja ne traži puno, a daje savršen rezultat. 

Jelovnik smo osmislili vodeći se aktulanim Lidlovim katalogom, a sva jela izražena su u mjerama za dvije osobe.

1. Tjestenina s kozicama

Ovo brzo i aromatično jelo rado pripremamo u svako doba godine, a posebno je zahvalno za dane kada nemate previše vremena. Super je vijest da su kozice ovaj tjedan u Lidlu snižene 30 posto, dok je svježa tjestenina snižena 28 posto. Za dvije osobe trebat će vam:

Rajčice pelati kratko zarežite, blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i nasjeckajte. Na maslinovu ulju popržite nasjeckani češnjak, dodajte kozice i kratko ih zapecite sa svih strana, pa ih izvadite iz tave. U istoj tavi pirjajte rajčicu 8–10 minuta dok ne omekša i pretvori se u umak. Za to vrijeme skuhajte svježu tjesteninu prema uputama.

Kad je umak gotov, vratite kozice u tavu, dodajte tjesteninu i malo vode od kuhanja te sve kratko promiješajte. Poslužite toplo, posuto naribanim Pecorinom i po želji svježim peršinom.

Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 11.76 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 8.66 eura, što je ušteda od 43.10 eura.

2. Svinjski minutni odrezak s povrćem

Kao što mu i naziv govori - svinjski minutni odrezak savršen je izbor za ultrabrzi ručak. Na sniženju je kao i veganski mix povrća (bundeva i kvinoja, heljda i brokula ili tikvice i bulgur), što u kombinaciji čini kompletno jelo. Za dvije osobe trebat će vam:

Svinjske odreske posolite, popaprite i po želji začinite timijanom ili origanom. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na srednje jakoj vatri pecite odreske 1,5 do 2 minute sa svake strane, dok ne budu zlatno smeđi i sočni – pazeći da ih ne presušite. Izvadite ih iz tave i kratko poklopite da ostanu topli.

U istu tavu dodajte smrznuti mix povrća i bulgura (bez odmrzavanja). Miješajte nekoliko minuta dok se ne zagrije i ne omekša, po potrebi dodajte malo vode ili maslinova ulja. Na kraju začinite solju, paprom i malo limunovog soka za svježinu.

Poslužite odreske uz toplo povrće i uživajte u brzom, zdravom i ukusnom obroku.

Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 8.93 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 7.13 eura, što je ušteda od 1.80 eura.

3. Domaći hamburger sa šampinjonima

Šampinjone očistite i narežite na tanke ploške. Na tavi bez dodatne masnoće kratko ih prepecite dok ne omekšaju i lagano porumene, pa ih maknite sa strane.

Na istoj ili drugoj tavi pecite Svježa gurmanska pljeskavica na srednje jakoj vatri, oko 3–4 minute sa svake strane (ili dok ne dobiju lijepu boju i budu pečene po vašem ukusu). Pred kraj pečenja na svaku pljeskavicu stavite Milbona Miks sireva i poklopite tavu na pola minute da se sir otopi.

Pirovo pecivo sa sjemenkama prepolovite i po želji lagano tostirajte na suhoj tavi ili u pećnici.

Na donji dio peciva stavite malo Kania Premium ajvar, zatim pljeskavicu sa sirom, zatim pečene Domaći šampinjoni smeđi, šaku Bio rukola, i na kraju još malo ajvara na gornji dio peciva.

Poklopite, lagano pritisnite i poslužite odmah – uz krumpiriće, salatu ili samo ovako, jer je pun okusa.

Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 14.94 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 10.55 eura, što je ušteda od 4.39 eura.

4. Focaccia

Već smo spomenuli kako u Lidlu traje talijanski tjedan. U obilju izbora talijanskih specijaliteta možete odabrati i tijesto za focacciu sniženo 25 posto, te ga kombinirati s još nekim proizvodima koji će se savršeno uklopiti. Za dvije osobe trebat će vam:

Tijesto za focacciu ostavite da malo odmori na sobnoj temperaturi ako je iz hladnjaka, zatim ga razvaljajte ili prstima razvučete u manji pravokutnik ili dva okrugla oblika, ovisno kako želite poslužiti.

Rajčice pelati narežite ili zgnječite rukom, lagano posolite i ostavite par minuta da puste sok. Zatim ih rasporedite po tijestu.Po vrhu posložite nekoliko komada punjenih maslina i punjenih sušenih rajčica iz mediteranskih predjela. Pospite s malo sušenog origana i prelijte s 1–2 žlice maslinova ulja.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C oko 15–20 minuta, dok focaccia ne postane zlatno-smeđa i hrskava izvana.Kad je gotova, izvadite iz pećnice, odmah pospite svježe naribanim Pecorino Romano sirom i poslužite toplo.

Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 10.96 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 9.56 eura, što je ušteda od 1.40 eura.

5. Minestrone juha s piletinom

Ništa ne grije bolje na prohladne dane kao bogata, a lagana juha. Na radni dan lako ju možete pripremiti od smrznutog povrća za minestrone juhu, koje možete obogatiti rigatone tjesteninom. Dodajte svemu i pileća prsa i dobit ćete obrok koji će zasititi svakoga. Za dvije osobe trebat će vam:

Zakuhajte vodu u loncu, dodajte malo soli i stavite rigatoni tjesteninu da se kuha prema uputama na pakiranju, otprilike 10 do 12 minuta, dok ne postane al dente. Kada je tjestenina kuhana, ocijedite je i sačuvajte oko pola šalice vode od kuhanja. Pileća prsa narežite na manje komade, pa ih stavite na zagrijano suncokretovo ulje u većoj tavi.

Posolite i popaprite po ukusu te ih pržite 5 do 7 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i ne budu potpuno pečena. Zatim u tavu dodajte povrće za minestrone juhu. Ako koristite smrznuto povrće, pirjajte ga 8 do 10 minuta, a ako je svježe, bit će dovoljno 5 do 6 minuta, dok ne omekša. Po želji možete dodati malo nasjeckanog češnjaka ili suhe začine poput timijana ili origana.

U tavu dodajte ocijeđenu tjesteninu te po potrebi malo sačuvane vode od kuhanja da sve povežete. Promiješajte i kuhajte još 1 do 2 minute da se okusi spoje. Provjerite začine i po potrebi dodatno posolite ili popaprite. Poslužite toplo, a ako želite, na kraju možete naribati malo parmezana za dodatni okus.

Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 13.41 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 11.41 eura, što je ušteda od 2 eura.

6. Svinjski fileti sa salatom od kelja pupčara

Svinjski file snižen je 25 posto, a ovo je meso baza za još jedan brz i konkretan ručak. Kao prilog isprobajte kremastu salatu od krumpira i kelja pupčara, koji je ovaj tjedan snižen 30 posto. Za dvije osobe trebat će vam:

Krumpir ogulite i narežite na srednje kockice. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Stavite krumpir i mrkvu kuhati zajedno u posoljenoj vodi oko 10-12 minuta, dok povrće omekša, ali ostane čvrsto. U drugoj posudi skuhajte kelj pupčar u slanoj vodi 6-8 minuta, zatim ocijedite. Kad je svo povrće kuhano, ocijedite ga i ostavite da se potpuno ohladi (možete kratko isprati hladnom vodom da ubrzate proces).

Kad se povrće ohladi, stavite ga u veću zdjelu, dodajte majonezu i jogurt, posolite i popaprite po ukusu. Sve lagano promiješajte dok se ne sjedini u kremastu, ali laganu salatu. Po želji možete dodati i malo svježeg peršina ili kopra.

Svinjski file narežite na medaljone (2 cm debljine), začinite solju i paprom. U tavi zagrijte suncokretovo ulje i pecite meso 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobije lijepu boju i ostane sočno. Nakon pečenja kratko ga ostavite da odmori. Na tanjure rasporedite povrtnu salatu, a na vrh ili sa strane poslužite topli svinjski file. Salata se može poslužiti i potpuno hladna, kao samostalan obrok ili prilog.

Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 16.31 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 12.27 eura, što je ušteda od 4.04 eura.

7. Savijača od jabuke

Što je jesenskije od savijače od jabuke, i to s dodatkom sladoleda? Ovaj desert ne preskačemo, a nemojte ni vi. Posebno kada ga možete pripremiti na najjednostavniji mogući način - tako da ju ugrijete u pećnici. Dodatno, savijača je ovaj tjedan snižena 30 posto, a za dvije osobe trebat će vam:

Savijaču od jabuke narežite na dvije kriške i kratko je zagrijte – u pećnici na 180 °C oko 5–7 minuta ili u mikrovalnoj pećnici 30–40 sekundi, dok ne postane topla i mirisna. Na desertni tanjur stavite topli komad savijače, pored toga dodajte kuglicu sladoleda.

Preljev od badema sa sladoleda će se lagano topiti preko tople savijače, stvarajući fini kontrast toplog i hladnog. Po želji možete posuti malo cimeta ili sjeckanih badema za dodatnu aromu i teksturu.Poslužite odmah, dok je savijača topla, a sladoled još čvrst.

Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 4.38 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 3.48 eura, što je ušteda od 0.90 eura.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.