Imate li i vi ovakvu jutarnju naviku? Zdrava je, ali nije za sve

Foto: Shutterstock

VOĆE je već odavno poznato kao važan dio uravnotežene prehrane, no često se postavlja pitanje je li određeno doba dana bolje za njegovu konzumaciju. Mnogi nutricionisti preporučuju upravo jutro kao idealno vrijeme za konzumaciju voća, ali postoji nekoliko stvari koje je dobro znati kako bi se ono u prehrani iskoristilo na najbolji način.

Voće ujutro - energija i probava na prvom mjestu

Voće sadrži prirodne šećere, poput fruktoze i glukoze, koji tijelu brzo pružaju energiju, ali bez teškog osjećaja u želucu. Upravo zato, konzumacija voća ujutro može biti odličan način da se dan započne lagano, ali hranjivo. Osim toga, voće je bogato vlaknima, koja potiču probavu i pomažu u regulaciji apetita tijekom dana. Redovit unos vlakana ujutro može pomoći i kod uspostavljanja zdrave crijevne flore.

Također, voće je izvrstan izvor vitamina i antioksidansa, osobito vitamina C, koji podržava imunološki sustav - što je još jedan razlog da ga uključite u prvi obrok dana.

Je li uvijek dobro jesti voće na prazan želudac?

Iako voće općenito ima brojne zdravstvene prednosti, nije svakome idealno jesti ga potpuno natašte. Kod osoba s osjetljivim želucem ili žgaravicom, citrusi ili vrlo kiselo voće (poput ananasa ili kivija) mogu izazvati nelagodu ako se konzumiraju bez druge hrane.

U tim slučajevima, bolje ga je kombinirati s drugim sastojcima - primjerice s jogurtom, zobenim pahuljicama ili orašastim plodovima - kako bi se usporila probava i izbjegla nagla promjena razine šećera u krvi.

Također, iako su prirodni šećeri u voću bolji izbor od rafiniranih, kod osoba s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom preporučuje se pažljivo birati vrste voća i kontrolirati količinu, osobito ujutro kada tijelo može biti osjetljivije na glukozu nakon noćnog posta.

Kada ga je najbolje jesti?

Općenito, najbolje vrijeme za konzumaciju voća je ujutro ili između obroka, kada tijelo ima dovoljno vremena da ga probavi i iskoristi prirodne šećere kao izvor energije. Ujutro, nakon buđenja, tijelo izlazi iz stanja noćnog posta i traži lako probavljive izvore goriva - a upravo je voće tu idealno jer je lagano, osvježavajuće i brzo se razgrađuje.

Voće se također može jesti kao međuobrok prijepodne ili popodne, umjesto procesiranih grickalica. No ako ga jedete neposredno nakon obroka, osobito obilnog, može doći do osjećaja nadutosti jer fermentira u želucu dok se čeka da se prethodna hrana probavi.

Kod osjetljivijih osoba preporučuje se da voće bude dio doručka, u kombinaciji s drugom hranom, primjerice s jogurtom, zobenim pahuljicama ili orašastim plodovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.