NA SVEČANOJ dodjeli nagrada The Best Chef Awards, održanoj 2. listopada u Milanu u Italiji, Ana Roš zauzela je drugo mjesto na svijetu, odmah iza danskog chefa Rasmusa Munka. Treće plasirani je Himanshu Saini iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Ova iznimna slovenska chefica time je još jednom potvrdila svoj status jedne od najvažnijih figura suvremene svjetske gastronomije. Ana Roš je chefica slavnog restorana Hiša Franko, jedinog restorana iz regije s tri Michelinove zvjezdice.
Poznata po jedinstvenom pristupu koji spaja lokalne sastojke, sezonalnost i tehničku preciznost, Roš je razvila prepoznatljiv stil duboko ukorijenjen u prirodu slovenskog okruženja. Njezina jela odražavaju održivost, hrabrost i nevjerojatnu kreativnost, zbog čega Hiša Franko privlači gurmane iz cijelog svijeta.
Obrazloženje izbora posebno ističe Aninu sposobnost da lokalne namirnice - poput regionalnog sira, začinskog bilja i ribe - pretvori u inventivne, emocionalne i tehnički briljantne tanjure. “Ana je razvila prepoznatljiv stil koji balansira tehničku preciznost i prirodni izraz”, navodi se u priopćenju. Njezina kuhinja nije samo vrhunska gastronomija - to je priča o teritoriju, tradiciji i identitetu, interpretirana kroz suvremeni kulinarski jezik.
Roš je već 2017. godine bila proglašena najboljom cheficom svijeta u izboru World’s 50 Best Restaurants, a njezina predanost ne jenjava - što potvrđuje i planirano širenje bistro koncepta JAZ by Ana Roš, čija se nova lokacija uskoro otvara na porečkoj rivi, u suradnji s Valamarom. Prvi JAZ otvoren je prije dvije godine u Ljubljani.
Osim velikog priznanja za Anu Roš, ovogodišnja dodjela The Best Chef Awards bila je posebno značajna i za hrvatsku gastronomiju. Trojica hrvatskih chefova uvrštena su na prestižnu listu: Hrvoje Kroflin (ManO2, Zagreb), Marijo Curić (360, Dubrovnik) i Deni Srdoč, koji je još uvijek naveden kao chef riječkog Neba, iako je iz njega već otišao.
Svi su oni nagrađeni statusom jednog noža, oznakom izvrsnosti prema kriterijima kreativnosti, inovativnosti i utjecaja. Sama činjenica da su se našli među 100 najboljih u svijetu potvrđuje da hrvatska gastronomija sve snažnije ulazi na globalnu kartu fine dininga.