Talijani ne samo da znaju uživati u hrani – oni je štuju. Jelo za njih nije samo hranjenje, već svakodnevni ritual koji se poštuje kao i nedjeljni ručak kod bake. Zato ne čudi što će vas brzo uočiti kao "stranca" ako prekršite neko od njihovih svetih kulinarskih pravila.
Donosimo vam sedam osnovnih pravila talijanske prehrambene kulture – neka vas ne zateknu nespremne na sljedećem putovanju.
>> Mario Caramella: Ragù Alla Bolognese
Za Talijane, cappuccino je strogo rezerviran za jutarnje sate. Popiti ga nakon 11 sati, pogotovo uz ručak ili večeru, smatra se ozbiljnom pogreškom. Kombinacija mlijeka i teže hrane je za njih – hereza. Ako nakon obroka želite kavu, naručite espresso. Kratak, jak i bez mlijeka.
U Italiji je tjestenina samostalno jelo, ne dodatak mesu, ribi ili povrću. Nemojte pokušavati kombinirati špagete s odreskom na istom tanjuru – takav potez izazvat će čuđenje, ako ne i zgražanje. Prvo ide primo piatto (tjestenina, rižoto), zatim secondo (meso, riba itd.).
Ni u snu ne stavljajte kečap na tjesteninu. Talijani to smatraju uvredom. Umaci su svetinja, kuhani satima ili pripremljeni od svježih sastojaka. Ako baš morate nešto dodati, parmezan je prihvatljiv – ali i tu postoje iznimke (vidi točku 4).
Parmezan i riba? Veliko ne. Talijani to smatraju neprirodnom kombinacijom okusa. Primjer: naručili ste špagete s plodovima mora – ni ne pomišljajte tražiti sir. Konobar će vas pogledati kao da ste tražili kečap za tiramisu.
Ako pokušate prepoloviti špagete da stanu u lonac – znajte da ste upravo uvrijedili cijelu jednu naciju. Špageti se kuhaju cijeli, lagano urone u kipuću vodu i kako omekšavaju, sami će "potonuti".
U Italiji se salata često poslužuje nakon glavnog jela, kao lagani završetak prije deserta ili voća. Ne kao predjelo. Nije pravilo koje se strogo poštuje, ali ako želite “igrati po pravilima”, znajte redoslijed.
U svakodnevnim situacijama, pogotovo u pizzerijama, pizza se jede rukama. Vilica i nož nisu zabranjeni, ali ako je pizza hrskava i nije prevruća, Talijani će je rezati i savijati rukama. Ako vi jedete svaku krišku kao da ste na svečanoj večeri – odmah ste prepoznati kao turista.
Talijani ne jedu u žurbi. Ručak od sat vremena je sasvim normalan, a večere znaju trajati satima. Hrana nije samo gorivo – ona je užitak, vrijeme za razgovor, smijeh i opuštanje. Zato, kad ste u Italiji – ili jedete kao Talijan – zaboravite na multitasking, usporite i uživajte.