Što su i od čega se zapravo rade surimi štapići?

Foto: Shutterstock

U svijetu gastronomije često nailazimo na namirnice koje na prvi pogled izgledaju luksuzno ili egzotično, a zapravo imaju vrlo praktično i pristupačno podrijetlo. Jedna od takvih namirnica su surimi štapići - popularan proizvod koji se često koristi u salatama, sushi rolicama i raznim brzim obrocima.

Iako svojim izgledom podsjećaju na rakovo meso, zapravo se rade od ribe i dodataka koji im daju specifičnu boju, okus i teksturu. Zahvaljujući svojoj jednostavnoj pripremi, povoljnoj cijeni i svestranosti, postali su nezaobilazni sastojak u mnogim kuhinjama diljem svijeta.

Od čega se rade surimi štapići?

Osnova surimija je bijela riba blagog okusa, najčešće aljaška kolja, iako se mogu koristiti i druge vrste poput oslića ili bakalara. Proces proizvodnje izgleda tako da se riblje meso filetira i usitni do glatke paste, a zatim se ispire u vodi kako bi se uklonili mirisi i masnoće.

U smjesu se zatim dodaju vezivni sastojci - škrob, bjelanjci, biljna ulja, sol i začini. Pasta se oblikuje u štapiće, a vanjski sloj oboji se u crveno-narančastu nijansu kako bi podsjećao na rakovo meso. Na taj način dobiva se proizvod koji izgledom i okusom podsjeća na rakove ili jastoge, ali je znatno jeftiniji i pristupačniji.

Kako se koriste u kulinarstvu?

Surimi štapići su relativno niskokalorični i bogati bjelančevinama, što ih čini pogodnima za lagane obroke i salate. Međutim, sadrže i određenu količinu škroba, soli i aditiva, pa se preporučuje umjerena konzumacija, osobito osobama koje paze na unos natrija.

Surimi štapići su vrlo svestrani i jednostavni za pripremu jer se obično prodaju već kuhani. Mogu se koristiti u salatama, u kombinaciji s povrćem, rižom i umacima, kao i u sushi rolicama. Osim toga, mogu se dodavati juhama, tjestenini ili rižotima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.