Svježe cvijeće ima odličan utjecaj na vaše zdravlje, tvrde stručnjaci

Foto: Instagram

RAZMISLITE o ključnim trenucima svog života. Cvijeće je dio većine svih tih posebnih prigoda. Valentinovo, rođendani, mature, obljetnice, vjenčanja, pa čak i ako ste nekada bili hospitalizirani - vjerojatno ste dobili buket cvijeća. To je univerzalan poklon koji instantno podiže raspoloženje i čini da se zbog njega osjećate posebno. Zato ne čudi što ga ponekad poklonimo i samima sebi.

No čini se da to nesvjesno radimo i zato što cvijeće ima blagonaklon utjecaj na naše zdravlje. Barem tako tvrdi istraživanje koje je provelo Američko društvo za znanost o hortikulturi, a kojim su obuhvatili 90 ljudi koji su bili hospitalizirani zbog različitih bolesti.

Pacijenti su bili podijeljeni u dvije vrste soba: jedne su imale cvijeće i drugo bilje, dok ih u drugima nije bilo.

Rezultati istraživanja pokazali su da su oni pacijenti koji su bili okruženi cvijećem imali niži krvni tlak, mirnije otkucaje srca, manje su osjećali bol, tjeskobu i umor te su se općenito bolje osjećali nego osobe koje u svojim sobama nisu imale cvijeće, prenosi Cosmopolitan.

Naravno, ne bismo se trebali oslanjati samo na cvijeće kao oblik terapije ili čak razmišljati o njemu kao o lijeku za ono kroz što prolazimo, ali čini se da svakako ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.