Što to znači i kako vježbati - funkcionalno?

Foto: 123rf

U POSLJEDNJE vrijeme često se susrećemo s terminom "funkcionalni" trening, pa tako možete naići na razne trening programe, vježbe ili grupne treninge koje uz sebe vežu taj pojam. Kao što sama riječ kaže, funkcionalni trening bi trebao vježbača pripremiti da bolje obavlja određene funkcije prema kojima je trening usmjeren. Trening može biti organiziran tako da nas pripremi i poboljša našu funkcionalnu sposobnost u raznim aspektima, pa se tako kod sportaša to odnosi na unaprjeđenje sustava za opskrbu mišića i ostalih organa energijom za vrijeme izvođenja sportskih aktivnosti. Kad je riječ o rekreativcima cilj funkcionalnog treninga jest da se pripremi lokomotorni sustav i sustav za dopremanje energije za svakodnevne aktivnosti kojima se oni izlažu. Dakle, osim što vježbate kako bi izgubili kilograme, zategnuli mišiće i izgledali dobro, trening bi vas trebao učiniti funkcionalnijima. Tako ćete povećati kvalitetu vašeg života, ali i smanjiti rizik od nastanka mnogih ozljeda pri kretanju, sjedenju i stajanju.

U konačnici, sve vježbe i treninzi koje radite poboljšat će neke funkcionalne sposobnosti, stoga kako god vježbali svaki je vaš trening na neki način funkcionalan, no mnogi rekreativci često zapostavljaju određene sposobnosti koje bi im itekako bile od koristi za bolje funkcioniranje pri svakodnevnom kretanju.

Napravite svoj trening funkcionalnijim vježbama za razvoj ovih sposobnosti:

Pliometrija


Ljudsko tijelo se neprestano podvrgava vanjskim silama i udarima protiv kojih se mišići stežu i istežu, stoga se u sportu razvio pliometrijski trening kojim se savladavaju sile pri skokovima i doskocima. Takav trening se uglavnom sastoji od vježbi skokova. Ubacite u vaš trening vježbe skokova i doskoka s primjerice sanduka ili ostalih povišenja; osim što su takve vježbe odličan dodatak treninzima za metaboličku potrošnju kalorija, s takvim vježbama ćete razviti sposobnost efikasne brze mišićne kontrakcije što će poboljšati funkcionalnost pri svakodnevnim aktivnostima.

Agilnost

Budući da se u mnogim sportovima, pa ni u svakodnevnom životu ne krećemo samo pravocrtno, već mijenjamo smjerove i to ponekad vrlo naglo i vrlo brzo, vježbanje agilnosti itekako spada u termin funkcionalno. Agilnost se definira kao sposobnost efikasne promjene smjera uz održavanje dobre kontrole i brzine. Odlična kombinacija treninga za mršavljenje i razvoj agilnosti bio bi intervalni trening na kratkom poligonu na kojem se izvodi slalom u sprintu.

Mišićna izdržljivost


Iako možda radite mnoge složene vježbe s utezima poput čučnjeva, mrtvog dizanja, potisaka šipkom i sl. koje će vas pripremiti na rad s teškim teretom u svakodnevnom životu, potrebno je poraditi i na mišićnoj izdržljivosti pod konstantnom kontrakcijom. Kada prenosite neki teret zasigurno to ne radite u serijama i ponavljanjima, već uzmete opterećenje u ruke i hodate do konačne destinacije. Idealne funkcionalne vježbe koje će poboljšati vaše sposobnosti i pripremiti vas za takav rad su vježbe prenošenja opterećenja poput vježbe "farmerov hod"; uzmite opterećenje (bučice, girje...) u svaku ruku i hodajte u intervalima od 1-2 minute. Iskoristite takve vježbe za jačanje muskulature i topljenje sala, ali i naravno za poboljšanje funkcionalnih sposobnosti. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.