ČOKOLADA je mnogima omiljena slastica, ali uz redovitu konzumaciju često se postavlja pitanje je li dobra ili loša za zdravlje. Odgovor nije jednoznačan jer učinak čokolade na organizam ovisi o vrsti, količini i učestalosti konzumacije, pišu iz Eating Well. Tamna, mliječna i bijela čokolada razlikuju se po sastavu, a time i po hranjivim vrijednostima.
Mliječna i tamna čokolada sadrže kakao prah (poznat i kao kakao tvari), dok bijela čokolada sadrži samo kakaov maslac. Znanstvena istraživanja uglavnom se usredotočuju na mliječnu i tamnu čokoladu jer upravo kakao prah sadrži spojeve povezane sa zdravstvenim koristima – posebno flavonoide.
Flavonoidi, prirodni antioksidansi iz biljke kakaa, nalaze se u većim količinama u tamnoj nego u mliječnoj čokoladi. Oni mogu imati pozitivan učinak na zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija tamne čokolade može smanjiti rizik od razvoja hipertenzije za 27 posto i rizik od venske tromboembolije za 31 posto.
Tamna čokolada bogata je magnezijem – 50 grama osigurava oko 27 posto preporučenoga dnevnog unosa, dok ista količina mliječne čokolade daje samo oko sedam posto. Budući da magnezij opušta mišiće, može pomoći u smanjenju menstrualnih bolova.
Tamna čokolada također je dobar izvor željeza, svega 50 grama osigurava trećinu dnevnih potreba. Nutricionistica Diana Mesa navodi: "Tamna čokolada može biti ukusan način za povećanje unosa željeza, osobito za one koji su u riziku od anemije. Za bolju apsorpciju kombinirajte je s namirnicama bogatim vitaminom C, poput kivija".
Nasuprot tome, mliječna čokolada sadrži tek oko jedan miligram željeza po 50 grama, pišu iz Eating Well.
Flavonoidi iz tamne čokolade poboljšavaju protok krvi u mozgu, što može pridonijeti boljoj koncentraciji i pamćenju. Uz to smanjuju oksidacijski stres koji je povezan s kognitivnim padom. U jednoj studiji konzumacija 85 % tamne čokolade tijekom tri tjedna značajno je smanjila negativno raspoloženje kod ispitanika, dok čokolada sa 70 % kakaa nije pokazala isti učinak.
Sve vrste čokolade, osobito bijela i mliječna, sadrže visoke količine zasićenih masti i dodanih šećera. Prekomjeran unos tih sastojaka može povećati razinu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Jedno izvješće pokazalo je da mnoge popularne marke tamne čokolade sadrže zabrinjavajuće količine olova i kadmija. Od 28 testiranih proizvoda, njih 23 sadržavalo je razine koje bi mogle biti štetne pri svakodnevnoj konzumaciji. Prekomjerno unošenje ovih metala povezano je s oštećenjima bubrega, imuniteta i razvojnim problemima kod djece i odraslih.
Čokolada se može uklopiti u uravnoteženu prehranu ako se konzumira umjereno. Evo nekoliko zdravih ideja: