Savjetnici za prehranu: Popularne vrste hrane uzrokuju probleme s probavom

Foto: Shutterstock

Probava je ključan dio našeg zdravlja, no neke vrste hrane mogu je znatno usporiti i izazvati neugodne simptome poput nadutosti i plinova. Stručnjaci upozoravaju da određene vrste prerađene hrane, bogate mastima, šećerima ili aditivima, posebno opterećuju probavni sustav. U nastavku je popis vrsta hrane koje se najčešće povezuju s probavnim tegobama, prema mišljenju nutricionista.

Milkshakeovi

Milkshakeovi koje nalazimo u trgovinama ili lancima brze hrane često sadrže velike količine dodanog šećera, umjetne sastojke i visoku razinu masti. Takva kombinacija može usporiti probavu i izazvati nelagodu, osobito kod osoba koje imaju intoleranciju na laktozu.

"Milkshakeovi su bogati šećerima i mliječnim proizvodima. Visok udio šećera može uzrokovati upalu u crijevima, što vodi do pojave plinova, nadutosti i probavne nelagode. Uz to, mnogima je teško razgraditi laktozu, što dodatno pogoršava simptome", objašnjava dijetetičar Jesse Feder za SheFinds.

Hrenovke i slični proizvodi

Prerađeno meso poput hrenovki sadrži visoke količine natrija i konzervansa koji mogu uzrokovati zadržavanje tekućine, osjećaj težine i nadutost. Osim toga, takvi proizvodi često ne sadrže dovoljno vlakana, što dodatno otežava probavu.

"Hrenovke su vrlo bogate natrijem i konzervansima, a upravo ti sastojci izazivaju nadutost, plinove i probavne smetnje. Konzervansi mogu uzrokovati upalu u crijevima, što dodatno pogoršava gastrointestinalne simptome", kaže Feder.

Visokomasna prerađena hrana

Hrana bogata zasićenim i trans masnoćama, poput pizze, prženih krumpirića ili krafni, može usporiti rad želuca i crijeva, što uzrokuje plinove i osjećaj težine. Osim toga, često joj nedostaje vlakana, pa može dovesti do zatvora. Nutricionistica Sara Kahn ističe: "Visokomasna prerađena hrana može uzrokovati plinove, nadutost i probavne smetnje jer masti usporavaju pražnjenje želuca i crijeva."

Namirnice s visokim udjelom fruktoznog sirupa (HFCS)

Fruktozni kukuruzni sirup često se koristi u industrijski prerađenim proizvodima poput sokova, grickalica i slatkiša, ali može izazvati probavne tegobe. Kahn upozorava: "Hrana s visokim udjelom fruktoznog sirupa može izazvati nadutost, plinove i probavne smetnje jer je procijenjeno da čak 40 posto ljudi ima problema s apsorpcijom fruktoze."

Dodaje i da se fruktoza, kad nije pravilno apsorbirana u tankom crijevu, seli u debelo crijevo gdje je fermentiraju crijevne bakterije, što može dovesti do grčeva i proljeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.