Ovu vježbu možete raditi bilo gdje, a jamči tanak struk

Foto: Shutterstock

SANJATE li o vitkom i zategnutom tijelu? Morate pripaziti na prehranu, ali i početi trenirati. Dok se neke vježbe smatraju neučinkovitima i riskantnima jer povećavaju rizik od ozljeda, postoje i one čije dosljedno izvođenje jamči vidljive mišiće i tanak struk.

Mnogi treneri preporučuju mountain climbers ili penjače, vježbu koju možete raditi u teretani, ali i kod kuće. Osim toga, ova vježba prikladna je za sve dobne skupine; potrebno je samo odabrati pravi intenzitet.

Osim što povećavaju broj otkucaja srca, što je bitno za sagorijevanje masti, penjači uključuju gotovo sve mišiće. Ovisno o tehnici, u rad su uključene gotovo sve velike mišićne skupine tijela. Ova je vježba vrlo učinkovita, a poanta je savladati ispravnu tehniku.

Kako se izvode mountain climbersi?

Postavite tijelo u pozu klasičnog planka, ramena i dlanovi neka budu u istoj ravnini, a težinu oslonite na nožne prste. Leđa držite ravno, a jezgru zategnutom. Potom koljeno jedne noge podvucite pod prsa pa ga vratite u početni položaj. Tijelo se pritom ne smije izvijati i ljuljati. Kad jednu nogu spustite, isto ponovite s drugom. U početku se koncentrirajte na to da vježbu izvodite pravilno, te postupno pojačavajte ritam, da bi na kraju izgledalo kao da trčite na mjestu.

Ako vježbu nikada niste izvodili, prvih nekoliko dana radite je lagano, ali pravilno, a potom, kada naučite, "trčite na mjestu" cijelu minutu. Tada slobodno počnite pojačavati minutažu, po pola minute više svaki dan. Tako ćete svakodnevno gurati granice svoje izdržljivosti i povećat će se broj kalorija koje ćete sagorijevati ovom odličnom vježbom.

Osim standardnih penjača, postoji i unakrsna verzija. Ona je slična standardnoj, ali svoje desno koljeno privlačimo prema lijevom laktu i obrnuto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.