Ovo voće smanjuje rizik od osteoporoze i poboljšava kvalitetu sna

Foto: Pexels

Kivi je voće koje potječe iz Kine, a danas se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Karakteristično je po smeđoj dlakavoj kori i sočnoj, zelenoj ili žutoj unutrašnjosti s malim crnim sjemenkama.

Bogat je vitaminom C, vlaknima i drugim hranjivim tvarima. Iako je slatkog okusa, kivi je voće pogodno za dijabetičare. Ovo su zdravstvene dobrobiti kivija.

Izvor vitamina C

Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C koji igra ključnu ulogu u podršci imunološkog sustava. "Jedan kivi može osigurati više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C, pomažući tijelu da se obrani od bolesti", rekla je nutricionistica i edukatorica za dijabetes Archana Batra, za HealthShots.

Pun je antioksidansa

Ovo je voće bogato antioksidansima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ti antioksidansi igraju ulogu u neutralizaciji slobodnih radikala, smanjenju upale i potencijalnom smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

Podržava mršavljenje

Unatoč slatkom okusu, kivi ima relativno malo kalorija i masti, što ga čini zadovoljavajućim i hranjivim međuobrokom za one koji žele kontrolirati svoju težinu. Kombinacija vlakana i niske kalorijske vrijednosti u kiviju potiče osjećaj sitosti, pomaže u kontroli apetita i podržava ciljeve mršavljenja.

Dobar je za kožu

Kombinacija vitamina C i antioksidansa u kiviju podržava zdravlje kože, potičući sintezu kolagena i štiteći kožu od oksidativnih oštećenja. Redovita konzumacija kivija može pridonijeti mlađem i svjetlijem tenu kože.

Poboljšava kvalitetu sna

Kivi sadrži jedinstven spoj koji se zove serotonin, često povezan s regulacijom raspoloženja i spavanjem. "Konzumacija kivija prije spavanja može doprinijeti poboljšanju kvalitete i trajanja sna, što ga čini prirodnom i zdravom opcijom za rješavanje poremećaja spavanja", tvrdi Batra.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Vitamin K neophodan je nutrijent za zdravlje kostiju, a adekvatan unos podupire apsorpciju kalcija te doprinosi jakim i zdravim kostima. Kivi je dobar izvor ovog vitamina pa ga vrijedi dodati u prehranu.

Postoje li nuspojave konzumiranja kivija?

Dok se kivi općenito smatra sigurnim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih moramo biti svjesni. Neki pojedinci mogu biti alergični na kivi i osjećati simptome kao što su svrbež, oteklina ili otežano disanje.

Osim toga, visok sadržaj vitamina C u kiviju može uzrokovati probleme s probavom ili alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Ako smo zabrinuti ili osjetimo bilo kakve nuspojave, preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.