Ovi orašasti plodovi snižavaju loš kolesterol. Mnogi od nas ih vole jesti

Foto: Shutterstock

POVIŠENI kolesterol sve je češći problem i u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, više od polovice odraslih osoba ima povišene razine ukupnoga kolesterola. To povećava rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila, koje su među vodećim uzrocima smrti u Europi.

Kolesterol se može nakupljati na stijenkama arterija, sužavati krvne žile i dugoročno dovesti do ozbiljnih komplikacija poput srčanoga ili moždanog udara. Dobra vijest jest da određene promjene u prehrani mogu pomoći, a jedna vrsta orašastih plodova pokazala se kao odlična za snižavanje kolesterola – bademi.

Iako su svi orašasti plodovi korisni za zdravlje srca, bademi se izdvajaju po svojoj sposobnosti snižavanja ukupnoga i LDL kolesterola. Prema istraživanjima, konzumacija otprilike 40 grama badema dnevno može imati značajan učinak na zdravlje srca, prenosi Eating Well.

Zašto su bademi toliko učinkoviti?

Sadrže topiva vlakna

Vlakna su poznata po svojim blagodatima za probavu, ali imaju i ključnu ulogu u snižavanju kolesterola. Nutricionistica Megan Huff pojašnjava da topiva vlakna u bademima vežu kolesterol u crijevima i pomažu njegovom izlučivanju iz tijela. Porcija od 28 grama badema sadrži oko tri grama vlakana, što čini oko 11 posto preporučenoga dnevnog unosa.

Bogati su biljnim sterolima

Bademi sadrže i biljne sterole, spojeve koji svojim oblikom nalikuju kolesterolu i tako sprječavaju njegovu apsorpciju u probavnom sustavu. "Biljni steroli natječu se s kolesterolom za mjesto u crijevima i time smanjuju njegovu količinu u krvi, uključujući LDL kolesterol", objašnjava dijetetičarka Michelle Routhenstein.

Imaju vrlo malo zasićenih masti

Zasićene masti mogu povisiti razinu LDL kolesterola, a nalaze se u crvenom i prerađenom mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i mastima poput loja i maslaca. S druge strane, nezasićene masti koje nalazimo u orašastim plodovima, avokadu i biljnim uljima pridonose smanjenju lošeg kolesterola.

Bademi su bogat izvor tih zdravih masti – čak 88 posto masnoća u bademima nezasićeno je, a imaju samo jedan gram zasićenih masti po porciji, pišu iz Eating Well.

Izvor su vitamina E

Još jedan razlog zašto su bademi osobito korisni za zdravlje srca jest njihov visok udio vitamina E. Jedna porcija (28 grama) osigurava čak 45 posto preporučene dnevne količine ovoga važnog antioksidansa.

Vitamin E povezan je s nižim razinama ukupnoga i LDL kolesterola te višim razinama HDL kolesterola. Osim toga štiti LDL kolesterol od oksidacije, procesa koji može potaknuti nastanak plaka u krvnim žilama i dugoročno dovesti do ateroskleroze, upozorava Routhenstein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.