Ove namirnice slove za zdrave, ali ih jedemo u prevelikim količinama

Foto: Pexels

UNATOČ tome što neke namirnice slove za zdrave, u prevelikim količinama nisu dobre. Iako je hrana nutritivno bogata, to ipak ne znači da ne moramo voditi računa o tome koliko je jedemo. Ako se hranite zdravo, a kilogrami na vagi stagniraju, evo nekoliko popularnih namirnica kojima se prejedamo, a trebali bismo biti oprezniji.

Suho voće

Suho voće puno je kalorija i koncentriranog šećera i mora se konzumirati umjereno. Sa svježim komadom voća unosimo 15 do 20 grama prirodnog šećera, kao i dva do tri grama vlakana. S druge strane, samo tri do četiri datulje sadrže isto toliko šećera.

Krekeri

Kako je rastao interes za zdrave grickalice tako je i asortiman krekera u trgovinama zamijenio čips s visokim udjelom masnoća. Iako su krekeri manje masni i manje kalorični od čipsa, nisu zdravi. Imaju nisku kvalitetu hranjivih tvari i lako ih se prejesti.

Smoothie

Pojedinačni sastojci koji se koriste za izradu smoothieja, poput mlijeka, jogurta, voća, meda, orašastih plodova i sjemenki, zdrava su hrana bogata hranjivim tvarima, ali u kombinaciji čine kalorijsku bombu.

Kod smoothieja treba obratiti pozornost na količinu, ciljati na samo tri do četiri sastojka i imati na umu da je to obrok, a ne piće za nadopunu obroka.

Smeđa riža

Da, smeđa riža nutritivnim profilom je bolji izbor od bijele riže, ali u konačnici je i dalje koncentrirani izvor kalorija i ugljikohidrata. Jedna šalica kuhane smeđe riže nudi gotovo 40 grama ugljikohidrata, koliko i tri do četiri kriške kvalitetnog kruha. Zato je idealno ne konzumirati više od pola šalice smeđe riže po obroku.

Umaci

Umaci su popularan dodatak grickalicama, salatama ili mesu, ali općenito su bogati mastima i iznimno ih se lako prejesti. Pola šalice humusa, namaza koji se smatra najzdravijim na svijetu, sadrži oko 200 kalorija, i to bez grickalica koje konzumirate uz njega. Umjesto krekera birajte povrće i suzdržite se da ne pojedete više od jedne do dvije žlice namaza ili umaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.