Najpopularnije dijete: Veganska dijeta

Foto: 123rf
 
Cilj
 
Ovisi, ali može uključivati gubitak težine, poboljšanje zdravlja srca i prevenciju dijabetesa ili kontrolu istog.

Tvrdnja
 
Prelaskom na vegansku hranu skinut ćete kile i riješiti se nekih bolesti. 
 
Teorija
 
Moguće je skuhati savršeno zdrav, bezmesni i bez mliječnih proizvoda objed koji potiče mršavljenje i smanjuje rizik za dobivanje bolesti srca, dijabetesa i raka.

Uravnotežena prehrana
 
Iako vegetarijanci eliminiraju meso, ribu i perad, vegani idu još jedan korak dalje, isključujući sve životinjske proizvode - čak i mliječne proizvode i jaja (vegani su često aktivisti za prava životinja, koji ne vjeruju u korištenje životinjskih proizvoda za bilo koju svrhu). Dakle, recite zbogom zapečenom grahu s masti, margarinu izrađenom od sirutke, bilo čemu sa želatinom, koja dolazi iz životinjskih kostiju i kopita. Voće, povrće, lisnato povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke će biti vaše glavne namirnice. 
 

 
Na vama je kako ćete svakodnevno oblikovati prehranu, ali ćete uglavnom težiti šest obroka žitarica, vjerojatno od kruha i žitarica; pet porcija mahunarki, orašastih plodova i drugih vrsta proteina, kao što su kikiriki maslac, slanutak, tofu, krumpir i sojino mlijeko; i četiri dnevne porcije povrća, dva obroka voća i dva obroka zdravih masti, kao što su sezamovo ulje, avokado i kokos. Nema potrebe da se odreknete deserta: vegani mogu jesti pekarske proizvode koji su napravljeni bez maslaca, jaja i albumina.
 
Trebate više smjernica? Internet je prepun dobrih informacija, i postoji bezbroj knjiga koje nude ideje za veganska jela planova recepte. 
 
Ne morate krenuti naglo. Za početak možete pripremati bezmesna jela nekoliko puta tjedno, a postepeno uvoditi više zamjenskih namirnica - tofu umjesto piletine, ili veggie burgeri umjesto govedine. Ako je vaš cilj je gubitak težine, uključite u priču i svoje rutinske vježbe i jedite manje kalorija nego što su vaše dnevne preporučene.
 
Koliko to košta?
 
Umjereno je skupo. Voće, povrće i proizvodi od soje su općenito skuplji od jako obrađene hrane, kao što su bijeli kruh, slatke žitarice i slatkiši. No, zaobilazeći mesara će vam puno značiti. 

Hoćete li izgubiti na težini?
 
Vjerojatno. Istraživanja pokazuju kako vegani imaju tendenciju da jedu manje kalorija, teže manje i imaju manji indeks tjelesne mase ljudi koji jedu meso. Ako ćete jesti puno voća, povrća i cjelovitih žitarica - vjerojatno ćete se osjećati punima čak i s manje kalorija nego što vam je dnevno dozvoljeno. S tim "kalorijski deficitom“ i malo fizičke aktivnosti, zasigurno ćete skinuti kile. Kako brzo i hoćete li tako nastaviti i održavati - ovisi samo o vama. 


Kako je lako slijediti?
 
Koliko će vam biti teško ne jesti puricu za Uskrs i jesti jutarnje žitarice bez mlijeka? Budite svjesni da zdrava veganska hrana zahtijeva planiranje, pogotovo ako ste u tome početnik. 
 
Alkohol
 
Samo određene vrste alkohola su vegan-friendly. Neki vina, na primjer, filtrira kroz želatine, bjelanjke i riblji mjehur. Provjerite koje marke su u redu. 
 
Zdravlje i prehrana

Kod veganstva postoji rizik od nedovoljnog unosa ključnih nutrijenata, kao što su kalcij, vitamin D, vitamin B-12, cink i željezo.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.