Najdugovječniji Talijani često jedu tjesteninu pripremljenu na ovaj način

Foto: EPA

Sardinija, prekrasan talijanski otok u Sredozemlju, poznata je po svojim stanovnicima koji često dožive stotu godinu. Njihova tajna, između ostalog, krije se u prehrani bogatoj povrćem, mahunarkama i cjelovitim žitaricama. Inspiriran upravo takvom prehranom, kuhar Francesco Mattana podijelio je recept za tagliatelle primavera.

Francesco ovo jelo opisuje kao jednostavno, ali prepuno okusa. Kombinacija zelenog povrća poput mahuna, boba i graška s dodatkom svježih rajčica, limuna, bosiljka i mente, uz slani okus pecorino sira, čini ovo jelo pravim užitkom za nepce. Osim toga, umak možete koristiti i kao preljev za tostirani kruh ili kao podlogu za pečenu ribu.

Sastojci

  • 300 g tagliatella
  • 1⁄4 poriluka
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice graška
  • šaka boba
  • šaka zelenih mahuna
  • šaka cherry rajčica
  • pecorino sir
  • bosiljak
  • menta
  • korica limuna
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema

  • Sitno nasjeckajte češnjak i donji, slađi dio poriluka. Zelenim mahunama odrežite krajeve i prepolovite ih. Izvadite bob iz mahuna.
  • U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk, zelene mahune i bob. Promiješajte i pustite da se povrće dinsta nekoliko minuta.
  • Dodajte grašak, cherry rajčice i češnjak. Začinite solju i paprom. Ulijte malo vode, poklopite i ostavite na slaboj vatri pet minuta.
  • U međuvremenu skuhajte tagliatelle prema uputama na pakiranju. Kada su gotove, prebacite ih u tavu s povrćem, dodajući malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  • Dodajte svježi bosiljak, malo mente, naribanu koricu limuna i naribani pecorino sir. Sve dobro promiješajte, dodajte još malo maslinovog ulja i, po potrebi, vode od tjestenine kako biste postigli željenu konzistenciju umaka.
@our_cookingjourney Live to 100, Pasta 🍝 With this beautiful tagliatelle primavera we're saying goodbye to spring and hello to summer! ☀️ A simple recipe packed full of beans and legumes, which are an essential part of the Sardinian diet. The flavours of the green beans, broad beans and peas combine with the freshness of the tomatoes, lemon, basil and mint and the savoury of the pecorino cheese make this dish a joy to eat! The sauce can also be used simply on top of toasted bread or as a bed for baked fish! Here are the ingredients 👇 300g tagliatelle ¼ of a leek 2 garlic cloves 3 tbsp of peas A handful of broad beans A handful of green beans A handful of baby plum tomatoes Pecorino cheese Lemon zest Olive oil #tagliatelle #lemon #greenbeans #beans #pulses #tomato #pecorino #quickmeals #pastarecipe #comfortfood #bestpasta #recipeshare #italianfood #cheese #ciboitaliano #simplerecipes #healtyfood #vegetarian #soulfood ♬ original sound - Francesco Mattana

Ovo jelo ne samo da je ukusno, već odražava i prehrambene navike stanovnika plavih zona - područja poput Sardinije, gdje ljudi žive dulje od prosjeka. Njihova prehrana temelji se na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, svježem povrću i voću. Pecorino sir, napravljen od ovčjeg mlijeka hranjenih na pašnjacima, bogat je omega-3 masnim kiselinama. Meso se konzumira uglavnom u posebnim prigodama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.