Koliko je vježbanja zaista dovoljno da biste ostvarili svoje ciljeve?

Foto: 123rf

ZA početak - nema prave formule jer dok netko vježba samo zato da skine masne naslage, izgradi mišiće, odnosno, vježbe radi estetike, drugi vježbaju radi zdravlja, a treći u koje spadaju profesionalni sportaši - zbog potrebe. Zato nema formule koja će svima reći isto, ali postoji način da otkrijete koliko se vremenski morate posvetiti vježbanju da bi ostvarili svoj cilj. Odgovor je dakle upravo u tom vašem zacrtanom cilju. 

Zato ako vi želite: 

Skinuti kilograme 

Naravno, ni tu nema čarobnog odgovora jer nije isto želite li skinuti dvije-tri kile ili 20 kilograma, no u svakom slučaju znajte da je za ono što želite postići vježbanjem, taj važan deficit kalorija, potrebno dosta truda - i to minimalno sat vremena dnevno, pet dana u tjednu. Naravno, nije isto ni kakve sve vježbe odabirete prilikom ostvarenja svog cilja, no znajte da lagana šetnja, jogging i poslovi po kući neće donijeti korist kojoj se nadate. Zato su u slučaju mršavljenja potrebnije intenzivnije vježbe od običnih cardio vježbi - ili intenzivan trening snage ili nekakav CrossFit s kojim ćete se dovoljno zapuhati i organizam dovoljno pozitivno šokirati. za ovu svrhu nema laganog tempa. 

Održavanje linije i kilaže

Ako ste zdravijom prehranom i intenzivnijom vježbom od sat vremena dnevno kroz pet dana u tjednu uspjeli skinuti željeni broj kilograma, da biste ih uspjeli održavati na istoj razini bit će vam potreban jednak intenzitet vježbanja. Ako ne i malo veći. Naime, kako kažu u American Council on Exercise, a logično to možemo zaključiti i sami, jest da će kilogrami ukoliko ste ih jedva uspjeli skinuti, opet rasti čim prestanete s rutinom vježbanja na koju ste navikli. No, kako naš organizam često treba šokove da bi se pokrenulo, to isto znači i za održavanje kilograma. Organizam se naime brzo navikne na određenu rutinu pa je treba sustavno pojačavati i zato ako želite svoju liniju održavati vježbom bit će vam potrebno sat do sat i pol dnevno - pet dana u tjednu. Naravno, valja istaknuti i da bi i vaša prehrana pritom trebala ostati slična, a ne da se oslanjate samo na vježbanje i pritom jedete duplo više od dozvoljenog. 

 
Za održavanje zdravlja 

Za zdravlje bi, realno, svi trebali pomalo vježbati svaki dan i nema bolje formule od te. naravno, nije svejedno govorimo li o mlađoj ili starijom populaciji pa stručnjaci zato spominju laganu vježbu do pola sata dnevno, pet dana u tjednu (jogging, šetnja, plivanje, bicikl....) odnosno nešto intenzivnije vježbe - minimalno 20 minuta dnevno barem tri dana u tjednu i to za sve odrasle osobe do 65 godina starosti. Takvom rutinom i organizam i mišići dobivat će dovoljno rekreacije da bi očuvalo svoje zdravlje, mišiće, kosti. 

Čini li vam se 300 minuta tjedno previše da toliko vremena odvajate za svoju liniju i svoje zdravlje, znajte da se taj period može skratiti, a da ne utječete na potrebe svog organizma, i to na način da vježbate kraće, ali intenzivnije. I zato ne morate nužno ići u teretanu. Putem od kuće do posla vjerojatno imate dovoljno "prostora" za malo sprinta, ako živite u zgradi iskoristite stepenice, odlazi na posao s biciklom - i dobar dio "minutaže" riješit ćete bez da ste se morali odricati svog slobodnog vremena. A korist za vas bit će i više nego dovoljna. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.