Kardiolog: Ako želite duže živjeti, prestanite jesti dvije vrste mesa

Foto: Unsplash

Zdrava prehrana igra ključnu ulogu u promicanju dugovječnosti, s naglaskom na uravnoteženu prehranu koja podržava opću dobrobit. Iako su proteini važna komponenta svake prehrane, osiguravajući elemente za obnovu mišića, tkiva i raznih tjelesnih funkcija, nisu svi izvori jednaki.

Određene vrste mesa mogu imati štetne učinke na zdravlje srca i pridonijeti debljanju. Kardiolog i kardiotorakalni kirurg, dr. Bhaskar Semitha, upozorio je na dvije takve vrste mesa.

1. Prerađeno meso

Prerađeno meso dio je mnogih prehrana, ali prepuno je štetnih sastojaka. "To uključuje slaninu, kobasice, hrenovke i razne mesne delikatese", kaže dr. Semitha za SheFinds.

Visoke razine natrija, zasićenih masti i konzervansa u prerađenom mesu mogu značajno povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Redovita konzumacija prerađenog mesa povezuje se s većom učestalošću srčanih bolesti i moždanog udara, što ga čini hranom koju treba izbjegavati ako želimo održati zdravo srce i produžiti životni vijek.

2. Crveno meso

Crveno meso često se konzumira zbog svog bogatog okusa i visokog sadržaja proteina. "Ipak, konzumacija velikih količina crvenog mesa može povećati rizik od srčanih bolesti zbog visokog udjela zasićenih masti", upozorava kardiolog.

Dok povremena konzumacija ne mora predstavljati značajan rizik, redovite i velike porcije mogu dovesti do viših razina kolesterola i povišenog krvnog tlaka, a oboje su faktori rizika za srčane bolesti. Umjerenost je ključna, a preporučljivo je ograničiti unos kako bismo promicali zdravlje srca i dugovječnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.