Evo što će se dogoditi vašem tijelu ako svaki dan popijete čašu bijelog vina

Foto: Pexels

BIJELO vino može biti dio zdravog načina života ako ga odlučite piti umjereno. Prema mišljenju stručnjaka, preporuka za umjerenu konzumaciju uključuje jednu do najviše dvije čaše vina dnevno. No, što se točno događa s vašim tijelom kada pijete bijelo vino svake večeri? Kako donosi Eat This, postoje neke dobrobiti, ali i loše strane svakodnevne konzumacije bijelog vina, a mi vam u nastavku donosimo njihov popis.

Mogli biste imati problema sa spavanjem

Iako često možemo čuti kako ljudi od alkohola lakše zaspu i bolje spavaju, istina je ipak nešto drugačija. Tako barem tvrde stručnjaci koji su istraživanjem zaključili da alkohol zapravo može poremetiti tijek normalnog ritma spavanja. Ako se odlučite piti bijelo vino svaki dan, popijte ga najmanje dva sata prije nego što krenete na spavanje jer bi u protivnom to moglo utjecati na vašu kvalitetu sna, a možda i uzrokovati nesanicu.

Mogli biste se udebljati

Bijelo vino u prosjeku sadrži oko 123 kalorije po čaši, što znači da, ako popijete nekoliko čaša vina svake večeri, to može značiti više od 300 dodatnih kalorija, a to može uzrokovati debljanje. Kako donosi Eat This, ako niste uravnotežili kalorije s količinom vina koju ste popili (što znači da ste prekoračili ukupni dnevni unos kalorija), to može dovesti do više kalorija nego što vam je potrebno i na kraju, s vremenom, možete dobiti na težini. Isto tako, bijelo vino sadrži i veće količine šećera nego što je to slučaj s crnim vinom.

Može zaštititi zdravlje vašeg srca

Koliko god debljalo, bijelo vino ipak ima i nekih dobrobiti, tvrde stručnjaci. Najviše njih odnosi se upravo na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Naime, istraživanje je pokazalo da bijelo vino sadrži antioksidativne spojeve koji održavaju zdravlje srca, ali znanstvenici ipak upozoravaju na umjerenost kad je riječ o njegovoj konzumaciji. Jedna do dvije čaše dnevno neki su maksimum koji bi osoba smjela popiti kako ne bi bilo neželjenih efekata.

Mogli biste previše popiti, a da toga niste ni svjesni

Također je jako važno napomenuti da upravo količina vina koje pijete igra važnu ulogu u vašem zdravlju. Prema posljednjim istraživanjima, prekomjerno opijanje definira se kao ispijanje pet ili više pića dnevno. Dakle, ako se vaše večernje uživanje u bijelom vinu pretvorilo u ispijanje gotovo cijele boce, onda se to smatra prekomjernim opijanjem, a ono povećava rizik od zdravstvenih tegoba kao što su visoki krvni tlak, bolesti srca, moždani udar, bolesti jetre i određeni oblici karcinoma, upozoravaju liječnici.

Moguća je pojava rozaceje

Ako pijete svakodnevno bijelo vino, mogli biste imati problema poput rozaceje ili crvenila na licu. Riječ je o kroničnoj kožnoj bolesti koju prvenstveno karakterizira crvenilo lica, a istraživanje Sveučilišta Brown pokazalo je da već jedna do tri čaše bijelog vina povećava razvoj rozaceje za 14 posto, a više od pet čaša za nevjerojatnih 49 posto.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.