Iako su salate često zdrav izbor, odabir pogrešnog umaka, odnosno preljeva, može poništiti njihove zdravstvene prednosti. Dok neki umaci sadrže korisne masnoće i esencijalne hranjive tvari, drugi su puni nezdravih ulja, prekomjernih količina šećera i visokog udjela natrija, što može pridonijeti povišenom kolesterolu, upalama i debljanju.
Mnogi kupljeni umaci sadrže prerađena biljna ulja, dodane šećere i umjetne sastojke koji mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje i otežati mršavljenje.
Kardiolog dr. Bhaskar Semitha i dijetetičarka Sharon Puello upozorili su na dva preljeva koja mogu začepiti arterije i negativno utjecati na zdravlje srca.
1. Umak za Cezar salatu
Iako salata može biti zdrav obrok, to nije slučaj kada je prekrivena teškim, kremastim preljevima, poput umaka za Cezar salatu. Ovaj preljev često sadrži žumanjke, sir i ulja, što ga čini bogatim izvorom zasićenih masti.
"To je jedan od onih preljeva koji su varljivo bogati mastima koje začepljuju arterije", upozorava dr. Semitha za SheFinds. Osim toga, drugi slani dodaci pridonose visokom unosu natrija, što dodatno povećava rizik za zdravlje srca.
2. Umak od senfa i meda
Ovaj preljev je jedan od najpopularnijih zbog savršenog spoja slatkog i slanog okusa. Međutim, mnogi kupljeni umaci od senfa i meda puni su dodatnih šećera i aditiva.
"Za zdravlje srca preporučuje se ograničiti unos dodanog šećera na manje od 25 grama dnevno jer šećer može značajno utjecati na razinu triglicerida", rekla je Puello za Eat This, Not That.
Izbor preljeva igra ključnu ulogu u tome hoće li naša salata ostati zdrav obrok ili postati skriveni izvor nezdravih sastojaka. Dakle, važno je promišljeno birati umake i preljeve te uvijek čitati etikete, kako bismo izbjegli nepotrebne šećere, nezdrave masnoće i višak natrija.