Dermatolozi: Želite usporiti starenje? Jedite tri namirnice

Foto: Pexels

Kako starimo, održavanje mladog izgleda kože postaje sve važnije, osobito nakon 50. godine. Dok genetika i životni izbori igraju značajnu ulogu u tome kako starimo, prehrana je također bitan element.

Estetičarka slavnih i stručnjakinja za borbu protiv starenja s godinama iskustva, Angela Caglia, za SheFinds je istaknula: "Ako jedete hranu s visokim udjelom zasićenih masnoća, soli ili šećera, vaša će koža izgledati deset godina starije. Suprotno tome, ako jedete dijetu s niskim udjelom masti, natrija i šećera, s velikim količinama voća i orašastih plodova, povrća i nemasnih proteina, izgledat ćete mladoliko."

No, oni koji žele zadržati mladenačku kožu i blistav ten nakon pedesete, također bi trebali obratiti pozornost na namirnice koje potiču proizvodnju kolagena, čime potiču zdravu i sjajnu kožu, tvrde stručnjaci. Stoga su dermatologinje dr. Amanda Doyle i dr. Anna Chacon otkrile tri namirnice za koje tvrde da mogu usporiti starenje.

1. Trešnje

Trešnje su ukusno voće koje možemo dodati svojoj prehrani kako bismo izgledali mlađe.

"Trešnje sadrže antioksidanse i mikronutrijente, kao i vitamin A i C, željezo, folnu kiselinu i kalcij. Antioksidansi imaju snažna svojstva protiv starenja, a za vitamine A i C pokazalo se da imaju fotozaštitna svojstva", ističe dr. Doyle. Ta fotozaštitna svojstva mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca.

2. Bjelanjci

Dr. Chacon kaže da se kolagen i druge aminokiseline, koje su dobre za kožu, prirodno nalaze u bjelanjcima jajeta, koji nam također daju hranjive proteine. "Kolagen je ključna komponenta u sprječavanju finih linija i bora, a vjeruje se da ova prirodna opskrba kolagenom iz bjelanjaka može pomoći prirodnoj sintezi kolagena u vašem tijelu", objasnila je.

Također, dodaje da kolagen iz bjelanjaka povećava zategnutost kože, smanjuje bore i bore oko očiju i na licu. 

"Jedenje do sedam jaja tjedno može biti odlično za vašu kožu, a  neće naštetiti zdravlju vašeg srca", kaže dermatologinja. Napominje da se neki od njezinih pacijenata odlučuju konzumirati samo bjelanjke, preskačući žumanjak.

3. Avokado

Avokado je "izvrsna superhrana za blistavu kožu" u bilo kojoj dobi, kaže dr. Chacon. Preporučuje da ih jedemo kao međuobrok ili u salati. Također je nevjerojatno bogat vitaminom E i dobrim mastima. "Možete konzumirati avokado kako biste se zaštitili od starenja i oštećenja od sunca", rekla je.

Budući da je avokado dobar izvor mononezasićenih masnoća, doprinosi osjećaju sitosti što znači da može pomoći i kod općeg zdravlja te mršavljenja, dodaje ona. "Savjetovala bih da svaki dan pojedete između pola i cijelog avokada", predlaže dr. Chacon. Korištenje ulja avokada u kuhanju i njezi kože također je odličan način da iskoristimo dobrobiti ove izvrsne namirnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.