Budite se tijekom noći? Evo kada bi vas to trebalo zabrinuti

Foto: 123RF

GOTOVO svi su se barem jednom susreli s nesanicom i problemima koje ona donosi. 

Povremeni problemi sa spavanjem nisu zabrinjavajući, ali ako se redovno budite tijekom noći, to bi mogao biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, navodi The Sun.

Ovo su samo neke teškoće na koje bi učestali problemi s nesanicom mogli upućivati.

1. Dijabetes

Ako imate problema sa spavanjem, to bi mogao biti znak da imate dijabetes tipa 2. Odnosno, previsoka razina šećera u krvi može utjecati na kvalitetu sna. Konkretno, u tvrtki "Diabetes UK" kažu da zbog (pre)visoke razine šećera u krvi možete osjećati vrućinu, biti razdražljivi ili se osjećati uznemireno. Također, objašnjavaju da ljudi koji imaju dijabetes često imaju problema s nesanicom jer se tijekom noći moraju buditi kako bi odlazili na wc.

2. Anksioznost i depresija

Oni koji pate od tjeskobe i depresije često imaju problema sa spavanjem. Također, problemi s nesanicom su sami po sebi jedan od faktora rizika za razvoj depresije. 

Kako biste si pokušali pomoći, "The National Sleep Foundation" preporučuje da pokušate meditirati.

"Učenje smirivanja uma može biti korisna vještina, kako za navigaciju kroz stresna razdoblja, tako i za održavanje kvalitete spavanje noću", objasnili su te dodali kako bi i redovna tjelovježba mogla pomoći.

3. Rak

Istraživanje o raku provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je kako umor i nekvalitetan san mogu biti jedan od prvih simptoma raka.

"Do toga možda dolazi zbog promjena u koštanoj srži što usporava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca uzrokujući anemiju. Rak koji utječe na razinu hormona mogao bi uzrokovati umor", objašnjavaju stručnjaci te ističu kako razvoj karcinoma utječe na razinu različitih kemikalija u tijelu, ali i proizvodi toksične tvari. Sve to može biti razlog pretjeranom umoru.

4. Apneja

Ovo je stanje jedan od najčešćih razloga buđenja noću.

Postoji više različitih vrsta apneje, ali najčešća se naziva opstruktivna apneja. Do nje dolazi kada se mišići grla povremeno opuštaju i blokiraju dišne putove tijekom sna.

Postoji mnoštvo različitih simptoma povezanih s apnejom, ali neki od najočitijih su glasno hrkanje i naglo buđenje praćeno dahtanjem i gušenjem. Noćno znojenje, jutarnja glavobolja, povišen krvni tlak i smanjeni libido također su neki od mogućih simptoma.

"Pokušajte ići u krevet i ustajati svaki dan u isto vrijeme. Neka spavaća soba bude mračna i tiha i spavajte sedam do osam sati tijekom noći. Ako spavate na leđima, pokušajte umjesto toga spavati na boku kako biste ublažili svoje simptome", preporučuju u "The British Lung Foundation".

5. Pušenje

Istraživači sa Sveučilišta Florida Atlantic proveli su studiju i otkrili da postoji jasna veza između nesanice i uporabe nikotina. Pokazalo se kako pušači u prosjeku spavaju čak 42,47 minuta kraće.

6. Problemi s mokrenjem

Jedan od najčešćih uzroka problema sa spavanjem je i (pre)čest odlazak na toalet. Iako do česte potrebe za mokrenjem tijekom noći najčešće dolazi zbog previše popijene tekućine netom prije spavanja, u nekim slučajevima to može biti znak zdravstvenih problema poput pretjerano aktivnog mjehura, povećane prostate, čak i dijabetesa.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.