Ako vas muči bolest i san, onda morate probati ovo čudo od napitka

Foto: 123rf

ZLATNO je mlijeko stvarno zlatno, u svim smislovima i ne čudi što ga nazivaju čudom od napitka. Doista pršti zdravljem, odlično smiruje, idealan je kao napitak za prije spavanja, liječi, prevenira svašta, a možete ga doslovno napraviti kako vam odgovara. Važno je samo da bude zlatno. 

Ako ste već čuli za zlatno mlijeko onda znate da je najzlatniji sastojak tog napitka žuta, turbo zdrava kurkuma, a ova varijacija s kokosovim mlijekom zaista je najzdravija koju ćete naći. 

Zlatno mlijeko se već stoljećima koristi u Ayurvedskoj medicini, gdje je prepoznato kao odličan saveznik i za zdrave i za bolesne. Zlatno mlijeko je kombinacija moćnog začina kurkume, kokosovog mlijeka, a ponekad i kokosovog ulja. Često mu se dodaje i malo crnog papra koji baš zajedno s kurkumom čini čuda organizmu

Zlatan okus zlatnog mlijeka 

Kokosov mlijeko, toplo, u kombinaciji s kurkumom daje vrlo ukusan i kremast napitak koji je bogat elektrolitima i pored svih znanih prednosti, odličan je i za probavu. 

Kurkumina tajna 

Kurkuma doista ima čitav niz prednosti, a jedna studija iz 2013. godine kaže čak da je kurkuma toliko dobra da je teško povjerovati koliko. No, sve je to istina - od toga da je odlično protuupalno sredstvo, savršena je prevencija u zimske dane, a toliko je jaka da liječi i teža oboljenja, pomaže oboljelima od karcinoma, čak i ublažava simptome Alzheimerove bolesti. 

Kako dobro djeluje na probavu, pomaže protiv nadutosti, a ujedno sprječava brzo probavljanje važnih nutrijenata, tako istovremeno pomaže i u mršavljenju. 

Također, postoje i dokazi da djeluje čak i protiv depresije, potiče bolje raspoloženje te bolji rad mozga, a ujedno smiruje, otklanja stres i napetost zbog čega je stvarno odlično za guštati u njemu prije spavanja. 

Prednosti kokosovog mlijeka i ulja 

Jeste li znali da kokosovo mlijeko "hrani probavni sustav prirodnim elektrolitima i zdravim mastima čime potiče bolje zdravlje crijeva i cijelog probavnog trakta te kao i kurkuma, u nešto blažem obliku, također djeluje protuupalno, protiv depresije te za smirenje. Osim toga, kokosovo je mlijeko poznato i kao dobar izvor nezasićenih masnih kiselina zbog čega je odlično popiti ga nakon treninga. 

A želite li u samo jednoj čaši dobiti još i više zdravih masnih kiselina te istodobno malo povećati razinu dobrog kolesterola - u mlijeko ukapajte i koju kap kokosovog ulja. 

Ako vam se na prvu ne svidi okus ovog zlatnog napitka, ne odustajte od njega jer ono trpi i razne druge ukusne kombinacije - začinite ga s malo meda ili agave, malo vanilije ili ekstrakta vanilije, cimeta ili đumbira - za još bolji okus i još malo dodatnog zdravlja. Iako, teško da će toj kurkumi i tom zlatnom mlijeku uopće trebati još dodataka. 

Proteina možda još malo? Onog u prahu - ovisno koliko ste trenirali i kada krećete na spavanje. Da vas napitak usput još malo zasiti, iako, možda ćete nakon jedne čaše noćas zaspati malo brže i lakše. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.