Napravi zdravo bademovo mlijeko na najjednostavniji način

Foto: Shutterstock

GOTOVO svi fit recepti umjesto običnog mlijeka koriste bademovo, no kod nas je još uvijek teško naći zdravu verziju bez šećera, konzervansa i drugih aditiva. 
 
Srećom, uvijek možeš napraviti obično bademovo mlijeko u vlastitoj kuhinji! Potrebni su ti samo bademi, voda, blender i sirna marama.
 
Upute:
 
1. Natopi bademe. Počni s jednom šalicom sirovih, neslanih badema. Stavi ih u zdjelu i prelij s nekoliko centimetara hladne vode. Pripazi na to da u zdjeli ima dovoljno mjesta jer će se bademi malo raširiti. Dobro prekrij zdjelu te ju ostavi u zamrzivaču najmanje 4 sata.
 
2. Preko druge posude ili staklenke stavi sirnu maramu i učvrsti ju običnom gumicom.
 
3. Iscijedi bademe u običnoj cjediljki i detaljno ih isperi hladnom vodom. Ubaci ih u blender i dodaj 1 i pol šalicu hladne vode i prstohvat soli (po želji). Ako želiš zasladiti mlijeko, možeš dodati nekoliko osušenih datulja, malo meda ili javorovog sirupa. Miješaj na najvećoj brzini otprilike dvije minute. Zatim dodaj još pola šalice vode kako bi se smjesa još malo razrijedila. Probaj mlijeko i dodaj još zaslađivača ili soli, ukoliko je potrebno. Možeš dodati i malo vanilije.
 
4. Polako izlij mlijeko u staklenku (kroz sirnu maramu). Kad sve izliješ, skupi sirnu maramu i iscijedi je kako bi izašlo svo mlijeko iz smjese. Staklenku poklopi i ohladi. 
 
 
Eksperimentiraj
 
Umjesto badema isprobaj različito orašasto voće. Indijski oraščići odličan su izbor jer su vrlo mekani, pa ih čak nije ni potrebno dodatno cijediti kroz maramu.
 
Štedi
 
Nemoj bacati smjesu koja je preostala, već ju iskoristi za zobenu kašu ili smjesu za palačinke, kolače i kekse.
 
Začini
 
Začini mlijeko kakaom, cimetom ili vanilijom.

Iskoristi mlijeko
 
Ova zdrava verzija bademovog mlijeka nema aditive, pa će se brzo pokvariti. Mlijeko iskoristi u nekoliko dana, a možeš ga stavljati u razne smjese za deserte, kavu, čaj ili zobenu kašu.  
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.