Izgradi snažan trapez za dobar izgled i dobro držanje

Foto: Shutterstock

TRAPEZIUS je veliki mišić dijamantnog oblika koji se proteže od sredine leđa pa sve do vrata. Dobro razvijen trapez, osim što daje mišićav i muževan atletski izgled, služi za stabilnost gornjeg dijela tijela i pomicanje lopatica. Iako aktivno sudjeluje pri mnogim vježbama, njegov gornji dio često je zapostavljen ako ne radimo neke dodatne izolacijske vježbe. Isto tako, rekreativci često misle kako će vježbama za ramena izgraditi snažan i čvrst gornji dio trapeza, međutim, velika većina ljudi treba ubaciti dodatne vježbe za bolje rezultate. Osim fizičkog izgleda, važno je napomenuti kako su bolovi u vratu i loše držanje često povezani sa slabim i nerazvijenim trapezom, stoga ga je vrlo važno trenirati.

Dok će donji i srednji dio trapeza biti dobro aktiviran prilikom vertikalnih i horizontalnih vučenja, poput vježbi zgibova, povlačenja na lat mašini, veslanja na sajli i sl., za gornji dio predviđene su vježbe kod kojih uglavnom radimo pokret slijeganja ramenima.

Osnovna i jednostavna vježba koja će dobro izolirati gornji dio trapeza je slijeganje bučicama. Obratite pozornost na to da su lopatice blago spojene prilikom pokreta i kratko zadržite kontrakciju u gornjem položaju pa opet spustite ramena.

Još jedna varijacija slijeganja ramenima koja će jako dobro aktivirati trapez- slijeganje ramenima šipkom iza leđa. Potrebno je šipku podignuti iznad kukova, spojiti i podignuti lopatice.

Isprobajte i ovu unilateralnu vježbu koja će vas naučiti kako povući lopaticu iza i dobro kontrahirati trapez.



 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.