Sjećate li se ovog jela? Klasik iz djetinjstva gotov za pola sata

ABŠMALCANE mahune, poznate i kao mahune na maslacu s krušnim mrvicama, mnogima su jedno od dražih jela iz djetinjstva. Naziv ovog jela korijene vuče iz njemačke riječi "abschmalzen", što znači "zapržen s maslacem". Možete ih poslužiti kao jednostavno glavno jelo uz salatu ili kao ukusan prilog jelu po izboru.
Ovo jednostavno, a opet iznimno ukusno jelo, duboko je ukorijenjeno u kuhinji kontinentalne Hrvatske, s jasnim utjecajima austrougarske kulinarske tradicije. Sam naziv "abšmalcane" potječe od njemačkog glagola "abschmälzen", koji opisuje proces kuhanja ili prženja u masti, u ovom slučaju na maslacu. Generacijama se ovaj recept prenosio kao način pripreme mahuna koji ih pretvara u pravu poslasticu, omiljenu među svim uzrastima.
Vrijeme pripreme je oko 10 minuta, a vrijeme kuhanja 20 minuta. Jelo je vrlo jednostavno za pripremu, a navedeni sastojci dovoljni su za 4 porcije.
Sastojci
- mlade zelene mahune
- maslac
- češnjak
- krušne mrvice
- naribani muškatni oraščić
- sol
- papar
Priprema
Operite mahune, odstranite im vrhove te ih narežite na komade veličine 2-3 cm. Zakuhajte veći lonac posoljene vode i dodajte mahune. Kuhajte ih oko 10 minuta; u redu je ako ostanu blago hrskave.
Dok se mahune kuhaju, na tavi srednje veličine zagrijte maslac. Kad se otopi, dodajte sitno nasjeckan češnjak i kratko ga popržite, tek toliko da zamiriši. Zatim dodajte krušne mrvice i pržite ih miješajući dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
Kuhane mahune sklonite s vatre i dobro ocijedite. Ocijeđene mahune prebacite u tavu s preprženim krušnim mrvicama, posolite i začinite muškatnim oraščićem i paprom. Lagano promiješajte i pržite sve zajedno još minutu do dvije. Poslužite toplo.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati