8 namirnica koje nikada ne smijemo jesti na prazan želudac, prema nutricionistima

KADA ste gladni i niste dugo jeli, lako je posegnuti za prvom hranom koja vam je pri ruci. Međutim, neke namirnice i pića mogu izazvati neugodne probavne smetnje, osobito ako imate osjetljiv želudac. Stručnjaci upozoravaju na hranu koju je bolje ne konzumirati natašte.
Kava
Iako mnogi dan započinju kavom, njezino ispijanje na prazan želudac može izazvati probleme. Kofein potiče lučenje želučane kiseline, što može dovesti do refluksa, nadutosti i mučnine.
Gastroenterologinja dr. Robynne Chutkan objašnjava da kofein opušta mišić između jednjaka i želuca, čime se povećava rizik od vraćanja kiseline. Dijetetičarka Johanna Salazar preporučuje da prije kave pojedete nešto lagano i hranjivo, primjerice tvrdo kuhano jaje ili žlicu maslaca od kikirikija.
Začinjena hrana
Ako niste navikli na ljutu hranu, konzumacija začinjenih jela na prazan želudac može izazvati iritaciju. Kapsaicin, tvar koja ljutim jelima daje intenzitet, stimulira osjetljive receptore u probavnom traktu i može ubrzati pražnjenje crijeva. Gastroenterolog dr. Michael Schopis navodi da to može izazvati nelagodu, hitnu potrebu za stolicom ili čak proljev.
Slatka hrana
Slatkiši na prazan želudac mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi, nakon čega često slijedi nagli pad, što dovodi do umora i razdražljivosti. Osim toga, visok udio šećera može privući tekućinu u crijeva, što kod nekih ljudi izaziva proljev. Kako biste izbjegli ove smetnje, preporučuje se prvo pojesti nešto bogato vlaknima jer to usporava apsorpciju šećera.
Čajevi s kofeinom
Poput kave, i čajevi koji sadrže kofein, poput crnog i zelenog, mogu potaknuti lučenje želučane kiseline i izazvati nelagodu. Za razliku od njih, biljni čajevi uglavnom ne sadrže kofein i obično ne smetaju praznom želucu.
Jogurt
Jogurt je zdrav izvor probiotika, ali nekim osobama može smetati ako se konzumira natašte. Dr. Schopis objašnjava da mliječna kiselina u jogurtu može dodatno potaknuti proizvodnju želučane kiseline, a istodobno smanjiti djelovanje korisnih bakterija. Preporuka je jesti jogurt uz obrok, kada želudac nije potpuno prazan.
Gazirana pića
Gazirani napici, osobito kada se piju natašte, mogu uzrokovati nadutost i podrigivanje. Ugljični dioksid iz mjehurića povećava tlak u želucu i izaziva nelagodu. Uz to, zaslađena gazirana pića s visokim udjelom šećera dodatno mogu poremetiti razinu glukoze u krvi.
Masna i pržena hrana
Pomfrit, pržena piletina i slična jela teška su za probavu, osobito na prazan želudac. Masti se sporije razgrađuju, što povećava količinu kiseline u želucu i može izazvati mučninu.
Dr. Schopis savjetuje da masnu hranu kombinirate s ugljikohidratima poput kruha, krumpira ili riže jer oni upijaju dio kiseline i olakšavaju probavu.
Agrumi i voćni sokovi
Iako su agrumi uobičajen izbor za doručak, limunska kiselina koju sadrže može iritirati sluznicu želuca ako se konzumiraju natašte. Također mogu opustiti mišićni zalistak između želuca i jednjaka, što povećava rizik od refluksa. Ako ih konzumirate ujutro, preporučuje se da ih jedete uz nešto neutralno, poput kruha ili zobene kaše, kako bi se kiselina lakše podnijela.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati