Dijetetičarke se slažu: Ovo je najzdraviji orašasti plod koji možete jesti

ORAŠASTI plodovi praktičan su, hranjiv i svestran izbor za brzi međuobrok ili kao zdravi dodatak raznim jelima. Bogati su mastima zdravima za srce, biljnim proteinima, vlaknima te vitaminima i mineralima, a brojna istraživanja potvrđuju njihovu ulogu u očuvanju zdravlja, od smanjenja rizika od srčanih bolesti do pomoći pri mršavljenju. No, u moru izbora, postavlja se pitanje koji je orašasti plod najbolji, piše Health.com.
Što orašasti plod čini najboljim?
Svi orašasti plodovi nude važne nutrijente, stoga ne postoji jedan apsolutno "najbolji" odabir. Ipak, neki se ističu svojim učincima na zdravlje, jednostavnošću upotrebe i nutritivnim sastavom. Prilikom odabira najzdravijeg ploda, u obzir su uzeti čimbenici poput gustoće hranjivih tvari, potencijalnih zdravstvenih koristi potkrijepljenih znanstvenim istraživanjima, udjela proteina i vlakana koji potiču osjećaj sitosti te prisutnosti zaštitnih biljnih spojeva.
Pobjednik je jasan: to su bademi
Kada smo pitali dijetetičare za njihov odabir, jedan se odgovor najčešće ponavljao - bademi. "Što se tiče prehrane, fleksibilnosti i mogućnosti, to bi morali biti bademi", rekla je za Health dijetetičarka Janelle Bober. S njom se složila i Mara Burroughs: "Bademi su moj omiljeni orašasti plod zbog mnoštva zdravstvenih koristi koje pružaju".
Zašto baš bademi?
Dijetetičari cijene bademe zbog impresivnog nutritivnog profila, zdravstvenih dobrobiti i svestranosti. "Bademi su dobar izvor biljnih proteina, pružajući otprilike 6 grama po porciji od 28 grama, nadmašujući sadržaj proteina mnogih drugih orašastih plodova, uključujući indijske oraščiće i orahe", objasnila je Burroughs.
Također ih preporučuje kao izvrstan izvor vlakana ključnih za zdravlje probave. Studije pokazuju da konzumacija badema može potaknuti rast korisnih bakterija u crijevima. Osim toga, bademi se ističu visokom razinom nezasićenih masti zdravih za srce i vitaminom E, a dobar su izvor i magnezija, minerala potrebnog za zdrav krvni tlak i regulaciju šećera u krvi.
Kako konzumirati bademe?
Stručnjaci predlažu da bademe dodajete u smoothie zdjele, zobene pahuljice i salate. Mogu poslužiti i kao zamjena za pinjole u domaćem pestu ili se mogu umiješati u smoothie za orašast okus i kremastu teksturu. Odlična su opcija i za međuobrok u kombinaciji s voćem i sirom ili s malo tamne čokolade.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati